Može li se jedna od najvećih američkih banaka oporaviti nakon niza skandala?

Kada se Charles Scharf, glavni izvršni direktor Wellsa Farga, pojavio ispred američkog kongresnog odbora za finansije, predsjednica odbora odmah je napomenula kako su posljednja dva šefa Wellsa Farga ubrzo nakon “inkvizicije” na Capitolu dala ostavku. Ipak, Scharf je pokušao da se udalji od svojih prethodnika.

Osudom “manjkavog poslovnog modela” i “slomljene kulture” u toj banci, Scharf je priznao kako su pokušaji banke da uvede reforme neuspjeli i nepotpuni te je naglasio kako se to mijenja.

– Osjećaj hitnosti s kojim ljudi rade u kompaniji puno je drukčiji nego što je bio prije četiri mjeseca – rekao je.

Upravo prije ta četiri mjeseca Scharf je postao osoba zadužena za ispravljanje haosa koji je Wells Fargo postao još prije otprilike četiri godine kada je niz skandala u koje je američka banka upletena počelo izlaziti na svjetlo dana. Kako piše New York Times, zaposlenici su otvorili milione lažnih računa na imena svojih korisnika, naplaćivali su klijentima nepotrebne naknade za hipoteke, dok su potrošače koji su dizali kredit natjerali da kupuju osiguranje koje im nije bilo potrebno. Wells Fargo trenutno djeluje pod strogim okom regulatora i uz FED-ovu zabranu rasta banke.

Pročitaj još: Izvršni direktor Wells Farga podnio ostavku nakon skandala s računima

Iako se Charles Scharf trudi u potpunosti da se udalji od prošlosti kompanije, neki su problemi ipak pronašli put i do njegovog mandata. Tako su prošle nedjelje demokrate u javnost pustili štetni izvještaj u kojem su na više od 100 stranica transkribovane interne komunikacije koje je pod svjetlo reflektora stavila grube odgovore šefova banke na zahtjeve regulatora. Stoga su ostavku dala dva člana Uprave Wellsa Farga, dok je Scharf opisano ponašanje nazvao “duboko uznemirujućim i neprihvatljivim”.

Wells Fargo ubrzano mijenja svoje šefove od 2016., kada je John Stumpf dao ostavku nakon osude javnosti zbog skandala vezanog za lažne račune. Njegov nasljednik Timothy Sloan lani je napustio kompaniju. Preciznije, s čela banke otišao je dvije nedjelje nakon žestoke kritike i demokrata i republikanaca zbog izvještaja zaposlenih kompanije koji su pisali o kulturi velikog pritiska koja se pokazala kao problem koji ne jenjava. Na tron je sljedeći sjeo Allen Parker, a prema prošlonedjeljnom izvještaju odbora, on je pak vodio privatne razgovore s jednim od ključnih regulatora kako bi ublažio kazne Wellsa Farga. Ta su vrata sada zatvorena, tvrdi Scharf i naglašava kako su svi trenutni razgovori s regulatorima javni i snimani, piše portal Novac.hr.

– Nikako ne mogu shvatiti zašto ste prihvatili ovaj posao – rekao je demokrata Gregory Meeks, jedan od članova Odbora, s čime su se i ostali zakonodavci složili. No, iako je danas Wells Fargo poznat kao banka u kojoj su preko deset godina hiljade zaposlenih krivotvorili izvještaje, potpise i zloupotrebljavali lične informacije klijenata kako bi došli do nerealno postavljenih ciljeva prodaje, Scharf vjeruje kako može vratiti reputaciju banke.

Pročitaj još: Nakon niza skandala Wells Fargo ukida više od 26.000 radnih mjesta

– Možemo rehabilitovati Wells Fargo aktivnostima koje smo počeli da preduzimamo u mojem kratkom vremenu u kompaniji, a neke od njih su zamjena većine top menadžera, povećanje kontrole nad nekad nezavisnim odjelima te centralizacija odgovornosti za saradnju s regulatorima koju sad nosi novi direktor operacija u Fargu – smatra Scharf.

Regulatori su trenutno, navodi NY Times, “oprezno zadovoljni”, dok su mnogi zakonodavci i dalje skeptični. Predsjednica Odbora za finansije, na primjer, banku je opisala kao “nezakonitu organizaciju koja je nečuvenim obrascem zloupotrebe uzrokovala veliku štetu milionima potrošača”.

Check Also

Dodatnih 200 promo kodova za korisnike aplikacije MojNovčanik

Zbog velikog interesovanja Hipotekarna banka i Mastercard, za najbrže korisnike aplikacije MojNovčanik, poklanjaju dodatnih 200 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *