Evropski indeksi pali najniže u četiri godine

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u četvrtak cijene dionica potonule na najniže nivoe u gotovo četiri godine, nakon što je Washington privremeno zabranio putovanja iz Evrope u SAD kako bi suzbio širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu više od 5 posto, zaronivši na najniži nivo u gotovo četiri godine.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 5,30 posto, na 5.563 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,60 posto, na 9.851 bod, a pariški CAC 5,80 posto, na 4.342 boda.

Najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku za 8,6 posto, jer je ulagače zaprepastila juče objavljena odluka predsjednika Trumpa o zabrani putovanja iz Evrope u idućih 30 dana.

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, svjetske su berze ponovo uzdrmane ‘koronakrizom’, pa se danas očekuje i dalji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu.

Nakon što je juče potonuo 4,9 posto, trenutno je terminski S&P 500 indeks u minusu više od 4,5 posto,

Terminski Dow Jones u minusu je, pak, više od 1.000 bodova, nakon što je juče potonuo 5,8 posto i po prvi put od financijske krize 2008. godine zaronio u područje ‘medvjeda’.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 4,7 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,4 posto, na 18.559 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *