Ekonomista Maks Tajnikar: U svakoj krizi neko profitira

Dodajte komentar

– Ako postoji kriza, uvjek neko profitira, kazao je slovenački ekonomist Maks Tajnikar u razgovoru za portal Regionalobala.si govoreći o učincima koronoavirusa na ekonomiju.

– Ako postoji kriza, uvijek neko profitira. Sadašnja će takođe na površinu donijeti zaradu u farmaceutskoj i drugim sličnim industrijama. Ali, trenutna kriza je globalna (ili će biti) i prvi će se iz nje izvući Kinezi. Danas kinesku globalnu ekonomiju niko ne može zamijeniti. No biće važno da budete dovoljno čvrsti da budete u prvim crtama ekonomskog oporavka nakon završetka krize s trenutnim virusom. Neki kažu da će to biti za dva mjeseca, istakao je Tajnikar.

Na pitanje kako bi pojava novog koronavirusa mogla uticati na cijenu bankarskih proizvoda, kredita, hipoteka, Tajnikar je kazao da će se uslovi brzo ponovo normalizovati nakon završetka epidemije bolesti.
Banke će stoga morati da pomognu domaćinstvima i kompanijama da prebrode krizu. Čak bi im to trebalo biti u interesu ako znaju da posluju na dugi rok. Intervencija centralne banke, u tom smislu, bila bi korisna.

Kad je riječ o pomoći ekonomiji potrebno je donijeti premošćujuće mjere. To su mjere na području poreza i nezaposlenosti i mjere socijalne podrške.

Međutim, poreske mjere, prema Tajnikaru, mogu biti samo mjere koje odlažu izmirenje obaveza. Kad bolest prestane, sigurno će doći do brzog pokretanja privrede, a kompanije i domaćinsta ponovo će moći normalno da rade i podmiruju odgođene obaveze.

Foto: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *