Čitajte između redova: Pet načina za otkrivanje loše atmosfere na novom poslu

Dodajte komentar

Postoje metode koje pomažu budućim radnicima da otkriju lošu atmosferu u kompaniji koja im nudi ugovor.

Prihvatanje ponude ne mora biti jedini način za spoznavanje radnog ambijenta u kompaniji, a Forbes donosi pet načina da saznate jesu li buduće kolege u lošim odnosima.

Čitanje između redova

Osobe koje traže posao najčešće šalju prijave ne primjećujući detalje koji se nalaze u oglasu. Prije svega trebalo bi proučiti o kakvoj se kompaniji radi, saznati detalje o ponuđenoj poziciji kako bi se želja kandidata poklopila s očekivanjima nadređenih. Analiza opisa posla i posjet internet stranicama donosi više informacija o tome kakvi ljudi su potrebni kompaniji. Sve vrijeme bi trebalo razmišljati je li prihvatanje ponude u skladu s ciljevima u karijeri.

Prava pitanja

Intervju nije samo prilika za dokazivanje i promociju ličnih sposobnosti. Odgovori regrutera na pitanja kandidata mogli bi pružiti dragocjene informacije o atmosferi u kompaniji. Trebalo bi izbjegavati sugestivna pitanja jer će svaki poslodavac koristi priliku pružiti poželjan odgovor koji često ne odgovara istini.

“Koliko često zaposleni napuštaju ured po isteku radnog vremena?” jedno je od pitanja koje može donijeti odgovor o tome ima li prekovremenog rada. Iskreniji odgovor dolazi nakon sljedećeg pitanja: “Postoji li ravnoteža između posla i privatnog života? Ako postoji, navedite primjer.” Riječ je o metodi koja poslodavcu ne ostavlja mnogo prostora za izbjegavanje iskrenog odgovora. Informacija koju pruža može biti odlučujuća pri odlučivanju o potpisivanju ugovora.

Povezivanje sa zaposlenima

LinkedIn nije jedini način za uspostavljanje kontakta s kolegama. Iskreni razgovor s nekim od njih mogao bi donijeti niz korisnih podataka kojih nema u oglasu ili na internetu. Ako je razgovor iskren, mogući kandidat može saznati je li kompanija u kojoj konkuriše pravo mjesto za njega, prije nego što prihvati ponudu. Lični kontakt uspostavljen prije prvoga radnog dana mnogo znači ako dođe do konačnog dogovora. Kada je iskreni razgovor sa sadašnjim radnicima nemoguća misija, možda bi bivši mogli otkriti dragocjene informacije. Nisu više u kompaniji pa bez straha govore o svemu što im je na duši.

Govor tijela otkriva tajne

Proces zapošljavanja podrazumijeva pažljivo slušanje, posmatranje i osjećaj za detalje. Ako poslodavac tokom razgovora kaže da će kandidat doći na mjesto radnika koji odustaje zbog stalnih promjena u procesu rada, onda je to znak upozorenja. Teško je očekivati da stalne promjene pridonose građenju radne atmosfere, a vjerovatno donose i veliki napor.

Regruteri najčešće nisu potpuno iskreni pa govor tijela i postupci tokom razgovora mogu biti signal skrivanja toksičnoga radnog okruženja.

Strpljenje

Traženje novog posla podrazumijeva strpljivo istraživanje kompanija u kojima se kandidat želi zaposliti. Višak slobodnog vremena pruža mnogo mogućnosti za traganje. Očajnička potraga za radnim mjestom smanjuje obazrivost kandidata koji teško prepoznaje loše signale i upozorenja o lošim poslovima.

Kada zaposleni i kandidat očajnički žele zaključiti ugovor o radu, vjerovatno se radi o okruženju koje nije adekvatno za razvoj karijere. Takve se pozicije automatski popunjavaju, bez pažljivog pristupa detaljima koji dobar posao razlikuju od prosječnog ili nepoželjnog radnog okruženja, prenosi Klix.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *