Startapove u Crnoj Gori osloboditi poreza

Dodajte komentar

Vlada bi trebalo mnogo više da ulaže u nauku, uprkos tome što Ministarstvo nauke ove godine ima najveći budžet u svojoj istoriji. To se moglo čuti na konsultativnom saslušanju ministarke nauke Sanje Damjanović pred skupštinskim Odborom za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović smatra da je postojeći budžet od šest miliona nedovoljan.

“Mislim da to mora ići na jedan odsto državnog budžeta. To je iznad 20 miliona eura,” kazao je on na saslušanju ministarke nauke Sanja Damjanović, ali i predstavnici univerziteta u Crnoj Gori.

Ministarka je pred poslanicima govorila, između ostalog, o značajima Strategije pametne specijalizacije, Naučno tehnološkog parka, podršci mladim istraživačima i naučnoj dijaspori. Međutim, istakla je da svi finansijski instrumenti i infrastruktura nisu dovoljni ukoliko ne postoji pravi zakonski ambijent.

“Crna Gora će biti prelijep primjer u regionu i u Evropu koji će takav zakon za podsticaj inovacija i istraživanja uraditi u formi leks specijalisa. Na tome radimo i cilj nam je da u julu taj zakon dostavljen vama ovdje… Jedan od članova tiče se oslobađanja poreza za startapove za tri godine. Jer njima treba dati vrijeme da rastu. Jer oni počinju od nule,” kazala je Damjanovićeva.

U tom dijelu je istakla da su na jednom od konkursa, na primjer, imali i 150 prijava za startapove.

Sugerisala je i da se prilikom neke buduće organizacije Ministarstva nauke razmisli da se imenu tog resora doda i oblast inovacije, a poslanik Demokratske partije socijalista Dragutin Papović da bi se moglo dodati i visoko obrazovanje.

“I da bi visoko obrazovanje trebalo izmjestiti iz postojećeg Ministarstva prosvjete, jer ako je željeni cilj da oni koji se njime bave bude po principu 70 odsto naučnog istraživanja, a 30 odsto nastave, onda je ona svakako bliža sektoru nauke.

Drugi razlog, mislim da bi bi u okviru jednog ministarstva sva ova pitanja o kojima danas raspravljamo bila lakše rješiva,” kazao je Papović.

Poslanici DPS-a i Demokratskog fronta Aleksandra Vuković i Budimir Aleksić složili su se da su laboratorije loše opremljene i da bi u njih trebalo više ulagati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *