Kompanija iz Luksemburga u problemima pred drugi krug za aerodrome

Dodajte komentar

Broj kvalifikovanih ponuđača za zakup crnogorskih aerodroma mogao bi da se smanji na samo dva i prije objavljivanja novog Vladinog poziva, jer indijski GMR ispada iz igre nakon što je njegov udio od 49 odsto kupio drugi ponuđač francuski AdP, a “Corporacion America Airports” iz Luksemburga je u finansijskim problemima. To pokazuju zvanični podaci sa berze u Njujorku, gdje se kotira “Corporacion America Airports”.

Vladina komisija je 15. januara ove godine, nakon pretkvalifikacionog tendera, izabrala četiri kompanije – “Incheon International Airport” iz Južne Koreje, GMR iz Indije, konzorcijum francuskog AdP-a i turskog TAV-a i “Corporacion America Airports” iz Luksemburga. AdP/TAV, koji nezvanično važe za favorita ministra saobraćaja Osmana Nurkovića koji javno to negira, već imaju tri aerodroma u regionu Zagreb, Skoplje i Ohrid, a južnokorejski “Incheon” upravlja istoimenim aerodromom, najvećim u Aziji. Korejci su bili učesnici tendera i za zagrebački aerodrom, ali su izgubili od konzorcijuma kojeg je predvodio AdP.

Nakon objavljivanja rezultata pretkvalifikacionog tendera, centrala AdP je kupila 49 odsto indijskog GMR-a, a u uslovima pretkvalifikacionog tendera piše da ne mogu učestvovati povezana lica koje posjeduju više od pet odsto u drugom ponuđaču, zbog čega Indijci mogu biti diskvalifikovani.

“Corporacion America Airports” sa sjedištem u Luksemburgu, većinom upravlja aerodromima u Latinskoj Americi – 52 u sedam država, a u Evropi ima samo Firencu, Pizu i Jerevan. U 2019. godini umali su 83,5 miliona putnika. Ova kompanije se kotira na Njujorškoj berzi i, prema tim izvještajima, nalazi se u finansijskim problemima. Akcije kompanije na početku ove godine vrijedjele su 6,44, a godinu ranije bile su 7,6 dolara. Od Nove godine su u stalnom padu, a samo juče njihova vrijednost je smanjena sa 4,1 na 3,45 dolara po dionici.

Ova kompanija je prošle sedmice saopštila da Vladi Brazila vraća jedan od najvećih aerodroma u toj južnoameričkoj državi “Natal Airport”, jer iz finansijskih razloga više nije u mogućnosti da sa njim upravlja pri sadašnjim koncesionim uslovima.

“Corporacion America Airports” prošle sedmice saopštio da Vladi Brazila vraća jedan od najvećih aerodroma u toj južnoameričkoj državi “Natal Airport”, jer iz finansijskih razloga nije u mogućnosti da sa njim upravlja pri sadašnjim koncesionim uslovima

Oni su u februaru saopštili i da su u januaru imali pad putnika od četiri odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Prije mjesec je odbijen njihov plan za proširenje aerodroma u Firenci, jer nijesu dobili ekološku saglasnost.

Prema posljednjem godišnjem finansijskom izvještaju, kompaniji su za 2018. prihodi pali za 9,5% (sa 1,6 milijardi na 1,4 milijarde dolara). Neto profit u toj godini pao je za 16,6 odsto, sa 545 na 455 miliona dolara. Nakon svih odbitaka kompanija je u 2018. iskazala gubitak od 10,6 miliona dolara.

Prema posljednjem kvartalnom izvještaju (jul – septembar 2019) prihodi su pali za 4,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2018, a EBITDA je pala za 25,5 odsto.

Njihove akcije na berzi su prvi put postavljene 2018. godine i vrijedjele su 16,6 dolara, ali su od tada u stalnom padu.

Nakon pretkvalifikacionog tendera za crnogorske aerodrome odbijene su ponude kompanije “Limak Holding” iz Turske i dva konzorcijuma tursko-danskog “Cengiz & Copenhagen Airports” i “DAA – Bouygues – Marguerite – TII” kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga. “Limak” i konzorcijum kojeg predvodi “DAA” su predali žalbe, što je odložilo raspisivanje drugog kruga za izbor konačnog ponuđača, planiranog za početak februara.

Ovo kašnjenje i druga pitanja poput imovinskih sporova i da li i kako budući zakupac može povećavati cijene aerodromskih usluga, dovode u pitanje plan Vlade da cijeli posao završe do kraja godine i tako prihoduju planiranih 70 miliona eura od naknade.

Afera

Sa osnivačem “Corporatio America Airports” Eduardom Eurnekianom povezuje se “Notebook skandal” (“Caso de los Cuadernos”), velikim skandalom u vezi sa sumnjom u podmićivanje zvaničnika. Prema pisanju tamošnjih medija, u vezi sa tom istragom argentinska federalna policija je u decembru 2018. pretražila sve kuće u njegovom vlasništvu. Njegov nećak Hugo Eurnekian, koji je zadužen za energetski biznis “Corporacion America” je priznao da je dao novac Robertu Barati, pomoćniku argentinskog ministra za planiranje i javne investicije. Direktor “Corportaio America Airports” sada je Martin Eurnekian, drugi nećak Eduarda koji ima 87 godina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *