Jusovača postaje Kuća crnogorske istorije i Kreativni hab (foto)

Ministarstvo kulture u saradnji sa partnerima krenulo je u razradu idejnih rješenja revitalizacije kompleksa nepokretnog kulturnog dobra Tamnica Jusovača kroz uvođenje nove namjene Kuća crnogorske istorije i kreativni hab zbog čega su pozvali javnost da zaključno sa 24. martom dostavi sugestije, piše Dan.

U javnom pozivu za konsultovanje javnosti o planu revitalizacije nepokretnog kulturnog dobra Tamnica Jusovača Ministarstva kulture je naznačeno da je nekadašnji zatvor građevina iz turskog perioda, koju je sredinom XIX vijeka podigao Jusup Mučin Krnjić.

Služila je kao turska tamnica do oslobođenja Podgorice 1879. godine, a ovu namjenu zadržala je sve do 1945. godine.

“Imajući u vidu stanje kompleksa, a prepoznajući sve njegove potencijale, Ministarstvo kulture pokrenulo je aktivnosti u cilju njegovog oživljavanja, a koje se prije svega tiču obezbjeđenja zaštite, a potom i revitalizacije, uz uvođenje namjene, koja će obezbijediti buduće funkcionisanje, vodeći računa o aspektu održivosti. Jačanjem Nacionalnog identiteta Crne Gore, Ministarstvo kulture želi da strateški u prvi plan istakne i afirmiše lokalne proizvode, stvaraoce i umjetnost, te da uspostavi stalno prisustvo ovih kategorija na međunarodnom nivou”, naznačeno je u pozivu.

U pozivu je naznačeno šta se podrazumijeva pod Kućom crnogorske istorije, a to su programski sadržaj, multimedijalni sadržaj, zatim interaktivni sadržaj, u smislu instalacija koje publiku trebaju da „uključe” u samu postavku, kroz igre, direktnu interakciju sa objektima, zatim prodajni sadržaj koji obuhvata suvenir šop koji treba da obezbijedi prihod ali i ponudi originalne crnogorske proizvode iz oblasti kreativnih industrija.

Tu spadaju i ugostiteljski sadržaj, u smislu kafeterije, zajedničke sadržaje koji imaju funkciju prostora za organizaciju radionica, predavanja kao i informativne sadržaje koji imaju funkciju obezbjeđivanja informacija za goste, audio vodiča na više jezika, prodaje ulaznica.

Kreativni hab, kako je naznačeno u pozivu, podrazumijevao bi kreativne laboratorije, u smislu prostora za individualni ili grupni rad i li dijeljeni prostor zarazličite djelatnosti, zatim rezidencijalne sadržaje koji podrazumijevaju prostor za smještaj autora koji djeluju u interesnim područijima, zatim prezentacione sadržaje koji podrazumijevaju prostor za organizaciju događaja, radionica i seminara, kao i galerijske sadržaje i zajedničke sadržaje.

Foto: Ministarstvo kulture

Check Also

Centralna banka sprema nove mjere

Centralna banka (CBCG) priprema nove mjere koje bi trebalo da građanima i privredi pomognu u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *