“Plantaže” reagovale povodom navoda o prodaji biznisa u Beogradu

Dodajte komentar

Kompanija, “13 Jul – Plantaže” reagovala je danas na navode Građanskog pokreta URA o prodaji svog giznisa u Beogradu kojim je, kako su naveli iz URA-e, otplatila nagomilani poreski dug. Reagovanje prenosimo u cjelosti integralno.

“Naša Kompanija, “13 Jul – Plantaže” a.d. Podgorica je izmirila sve svoje poreske obaveze, nakon što je Poreskoj upravi uplatila iznos od 3.300.000 eura, što smo i potvrdili saopštenjem za javnost.

Kako je poreski dug Plantaža, nastao kao posljedica niza vanrednih događaja – nepovoljnog poslovnog ambijenta i uslova – koji su se posljednjiih godina naizmjenično smjenjivali, to smo smatrali da njegovo konačno eliminisanje upotpunjavanja naš poslovni imidž, uspjeh, potvrđuje poslovni rezultat i nagovještava naš budući rast i napredak u svakom pogledu. Zbog toga smo, nakon isplate cjelokupnog poreskog duga / i reprogramiranog i tekućeg / naš novostečeni poreski status na tzv. bijeloj listi poreskih obveznika doživjeli kao uspjeh koji treba podijeliti sa javnošću.

Ipak, povodom isplate navedenog poreskog duga uslijedilo je reagovanje Građanskog pokreta URA. U senzacionalistički skrojenom reagovanju URA najavljuje da je naša kompanija prodala biznis u Beogradu, uz istovremeno svođenje ove informacije na nivo vjerovatnosti da smo novcem od tog navodnog posla i otplatili poreski dug. Identifikujući trgovačku kuću kojoj smo prodali biznis i dali ekskluzivu, u reagovanju ističu da je to indikativno jer smo „odjednom izmirili svoj nagomilani dug i to juče potvrdili saopštenjem“. U vezi sa tim, primijetno je da lica koja su pisala ovo reagovanje brkaju osnovne pojmove koji se međusobno isključuju (prodaja biznisa i ekskluziva). U svakom slučaju, indikativnost ovih poslova – koju ističu – pokazuje, odnosno upućuje samo na jedan zaključak, da je našoj kritički nastrojenoj URA-i naša isplata ukupnog poreskog duga – pored sve ispoljene dragosti i njihove velom zabrađene tajnosti: simptomatična, interesantna i zanimljiva, ali nadasve zabrinjavajuća, skandalozna, problematična, nedopustiva, sporna, pa samim tim i nelogična i neprihvatljiva, a na kraju i nesumnjivo poražavajuća i žalosna.

Građanski pokret URA – u stilu čuvene vračare Baba Vange, zagledana u bijelu listu poreskih obveznika Crne Gore – dušebrižnički proriče i najavljuje perspektivu naše kompanije koja je po njima neminovno osuđena na srljanje i velike probleme.

U ovom obezglavljenom kvazi-političkom reagovanju, usljed izmiješanosti realnosti i fikcije, ispoljava se nedostatak njihove vjere da je poreski dug isplaćen iz našeg redovnog poslovanja, jer njegovi sastavljači imaju na umu samo iskazani gubitak iz trećeg kvartala 2019. godine, koji devijantno priželjkuju da se iskaže i na kraju 2019. godine, pri čemu ispoljavaju elementarno nepoznavanje prirode naše osnovne djelatnosti, njene dinamike, obima troškova i drugih elemenata koji utiču na iskazivanje poslovnog rezultata.

Napominju da su plate radnicima smanjene 20% od oktobra prošle godine, a iste su povećane za 6% u odnosu na prethodnu 2018. godinu. Po njima je posebno nezgodno što se „sa otplatom poreskog duga izlazi u izbornoj godini“, pa se nameće jedini zaključak da nijesmo trebali da ga plaćamo nego da dodatno povećamo plate zaposlenima, pa da ga izmirimo nakon izborne godine i time uklopimo u URA-ine predizborne projekcije.

Svođenje naših kompanijskih poslovnih aktivnosti na isključivu ravan odnosa i djelovanja aktuelnih političkih partija, na vlasti i u opoziciji, smatramo nedopustivim, nelogičnim i zlonamjernim vapajem nestrpljivih i vlasti željnih političkih funkcionera pokreta URA, koji su ili izmanipulisani ili namjerno zaigrali na kartu bivših, isključivo ličnim interesima vođenim, rukovodilaca u našoj kompaniji, koji su se do sada višestruko dokazali, i ljudski i politički, kao reciklirani neuspješni kadrovi koji su našli egzistencialni smisao u ovom političkom pokretu, pokretu koji će zbog takvih nastaviti da tonu konstantno tražeći društveno dno. No to ipak nije naša briga! Naša kompanija ima prečih i pametnijih poslova od vođenja ispraznih i zaludnih razgovora i korespodencija sa subjektima koji se po načinu crpljenja svojih životnih sokova izjednačavaju sa invazivnim parazitskim organizmima.

Isključivo zbog crnogorske javnosti, u maniru iz čuvene jugoslovenske TV komedije „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“ i mi se Građanskom političkom pokretu URA izvinjavamo i to mnogo se izvinjavamo zbog svih poslovnih uspjeha koji se nižu i postižu, i koji će tek da pristižu i da razjaruju jurišlijski pokret „URA“, iz tog razloga:
Izvinite što smo na ovaj način izmirili sve poreske obaveze, čak i obaveze proistekle iz reprograma poreskog duga, kao i što smo stekli pravo da se nađemo na Bijeloj listi poreskih obveznika Crne Gore.
Izvinite što smo sve poreske obaveze izmirili iz tekućih sredstava poslovanja, kakva je reorganizacija načina prodaje na jednom od naših najvećih tržišta,

Izvinite što je ovaj naš posao imao vrijednost i što smo uspjeli da i ove godine, uspješnom realizacijom tih poslovnih ideja uspješno poslujemo,

Izvinite što ste se prepoznali kao oni koji su iz ličnih, partijskih i drugih interesa, prosto zlonamjerno, medijski špekulisali i pokušavali da relativizuju očigledne uspjehe Plantaža, i to jednako kako oni iznutra, tako i oni spolja, koji su izvjesno godinama medijski mešetarili nad sudbinom ove Kompanije,

Izvinite što smo izgradila najveći crnogorski brend, snažno pozicioniran na svjetskom tržištu, na kojem ostvaruje izuzetne poslovne rezultate, kako kroz veličanstvenu žetvu preko 800 najvećih odličja osvojenim na prestižnim svjetskim takmičenjima, tako i kroz širenje prodajne mreže na tržištima preko 40 zemalja,

A posebno izvinite što su, pored svih ovih ogromnih problema zahvaljujući spremnosti ukupnog kolektiva i upravljačkog menadžmenta mnogi problemi prevaziđeni,

Poslovna politika kompanije “13.jul-Plantaže” i u narednom periodu biće, na vašu žalost, usmjerena na dugoročan stabilan rast i razvoj, ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata i učvršćivanje njenog liderskog položaja kao najglobalnije kompanije u Crnoj Gori”. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *