Oporavak dolara i stabilizacija valuta čije kretanje prati cijene nafte

Dodajte komentar

Kurs dolara u utorak se donekle stabilizovao na međunarodnim tržištima nakon izraženijih gubitaka u trgovanju dan ranije prema jenu, euru i franku, jer se investitorima vratio optimizam zbog očekivanja globalnih podsticajnih mjera za ublažavanje ekonomskih šteta povezanih s koronavirusom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, prijepodne je bio na dobitku 0,2 posto u odnosu na završetak turbulentnog trgovanja dan ranije, dosegnuvši 95,613 bodova. Dolar je prema jenu pritom ojačao 1,9 posto, na 104,28 jena, nakon što je u ponedjeljak potonuo nakratko na 101,18 jena za dolar.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,4 posto prema dolaru u poređenju sa zatvaranjem dan ranije, na 1,1385 dolara.

Dolar je ojačao nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio da će održati pres konferenciju u utorak o mjerama za ekonomiju u odgovoru na epidemiju virusa. Američki ministar finansija Steve Mnuchin rekao je da će Bijela kuća održati ovaj sastanak s funkcionerima banaka, što je protumačeno kao znak da američka vlada priprema mjere za lakše prevladavanje situacije s koronavirusom.

Tečaj jena našao se pod pritiskom slabljenja prema drugim značajnijim valutama, poput eura i australijskog dolara, nakon što su funkcioneri japanske centralne banke Bank of Japan signalizirali spremnost uvođenja dodatnih podsticaja, bude li potrebno, i prije redovne mjesečne sjednice, zakazane za iduću nedjelju.

Dolar je u jednom trenutku ojačao 1,2 posto prema franku i 0,5 posto prema funti.

U utorak su se ujedno oporavile valute čija su kretanja povezana s kretanjem cijena nafte, nakon značajnih gubitaka dana ranije, povezanih s padom cijena nafte za trećinu. Tako je norveška kruna ojačala 1,6 posto prema euru, a kanadski dolar prema američkom 0,3 posto.

Nakon značajnih gubitaka dan ranije, ruska rubalja jutros je ojačala 3,6 posto, a meksički pezos 0,5 posto.

Iako je posljednjih dana volatilnost na deviznim tržištima bila izraženija, analitičari smatraju da bi mogla biti puno veća u zavisnosti od toga kakvi će biti najnoviji ekonomski pokazatelji.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *