Nakon naglog pada počeo rast cene nafte

U utorak ujutru svjetske cijene nafte korektivno rastu za sedam odsto nakon pada od 24-25 odsto u ponedjeljak zbog nepostojanja dogovora među zemljama OPEK+.

Prema podacima od 6.03 po srednjoevropskom vremenu, majski fjučers marke “Brent” porastao je za 7,33 odsto, na 36,88 američkih dolara po barelu, a aprilski fjučersi „VTI“ – za 6,91 odsto, na 33,28 dolara po barelu. U ponedjeljak je pad kotacija dostigao 30 odsto. Za „Brent“ je to bio najveći dnevni pad od 1991. godine, prenio je Sputnjik.

Oštar pad uzrokovan je neizvjesnošću oko proizvodnje sirovina u zemljama OPEK+ nakon što zemlje-učesnice sporazuma u petak 6. marta nisu uspjele da se dogovore ni o promjeni parametara sporazuma ni o njegovom produženju.

Kao rezultat toga, od 1. aprila nijedna od članica ranijeg saveza neće imati obaveze da ograniči proizvodnju, a Saudijska Arabija je, prema medijskim izvještajima, objavila da namjerava da je poveća i snizi cijene nafte.

Drugi rizik za tržište nafte ostaje širenje koronavirusa u svijetu, pošto karantenske mjere povezane sa bolešću negativno utiču na proizvodnju, turizam i lanac snabdijevanja. Analitičari strahuju da bi koronavirus mogao da obuzda globalni ekonomski rast, što će uticati na potražnju za naftom.

Check Also

Posjeti One poslovnicu na novom mjestu u Danilovgradu

Kompanija One će od danas u Danilovgradu biti prisutna na novoj lokaciji. Savremena poslovnica sadašnjim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.