Nakon naglog pada počeo rast cene nafte

Dodajte komentar

U utorak ujutru svjetske cijene nafte korektivno rastu za sedam odsto nakon pada od 24-25 odsto u ponedjeljak zbog nepostojanja dogovora među zemljama OPEK+.

Prema podacima od 6.03 po srednjoevropskom vremenu, majski fjučers marke “Brent” porastao je za 7,33 odsto, na 36,88 američkih dolara po barelu, a aprilski fjučersi „VTI“ – za 6,91 odsto, na 33,28 dolara po barelu. U ponedjeljak je pad kotacija dostigao 30 odsto. Za „Brent“ je to bio najveći dnevni pad od 1991. godine, prenio je Sputnjik.

Oštar pad uzrokovan je neizvjesnošću oko proizvodnje sirovina u zemljama OPEK+ nakon što zemlje-učesnice sporazuma u petak 6. marta nisu uspjele da se dogovore ni o promjeni parametara sporazuma ni o njegovom produženju.

Kao rezultat toga, od 1. aprila nijedna od članica ranijeg saveza neće imati obaveze da ograniči proizvodnju, a Saudijska Arabija je, prema medijskim izvještajima, objavila da namjerava da je poveća i snizi cijene nafte.

Drugi rizik za tržište nafte ostaje širenje koronavirusa u svijetu, pošto karantenske mjere povezane sa bolešću negativno utiču na proizvodnju, turizam i lanac snabdijevanja. Analitičari strahuju da bi koronavirus mogao da obuzda globalni ekonomski rast, što će uticati na potražnju za naftom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *