Korona virus aktuelizovao temu rada od kuće

Dodajte komentar

Sa rastom broja oboljelih od korona virusa koji je postao globalni problem, mnoge kompanije zatražile su od svojih zaposlenih da neko vrijeme rade od kuće, dok druge pak omogućavaju dobrovoljni rad od kuće zbog predostrožnosti. Tako su, Amazon, Fejsbuk, Gugl i Majkrosoft preporučili svojim radnicima u Sijetlu u državi Vašington, na sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država, da neko vrijeme rade od kuće, i to nakon što je ustanovljeno kako je jedan od njihovih dobavljača bio pozitivan na test za Covid-19.

Dio kompanija otkazao je godišnje sastanke i konferencije, poput Fejsbuka, IBM-a i Adoba. Neke kompanije, poput Epla su svojim radnicima zabranile putovanja u Kinu, dok su druge pak smanjile opseg poslovnih putovanja na minimum.

Buzzfeed prenosi kako ovaj prisilni iskorak prema radu od kuće može biti i trenutak u kojem će se prebaciti tas na vagi, odnosno da bi kompanije u budućnosti ovaj način rada mogle prihvatiti radi povećanja svoje uspješnosti, naročito kod onih zaposlenih koji od kuće mogu jednako efikasno, ako ne i kvalitetnije raditi kao i u kancelariji. “Nikada više nećemo raditi na isti način”, kaže šefica ljudskih resursa u Tviteru, Dženifer Kristi. “Menadžeri koji nisu mislili da mogu voditi timove sa udaljenih mjesta dobili su novu perspektivu te zato mislim da se iz ove pozicije nikada više nećemo vratiti natrag”, smatra Kristi.

Istovremeno, mogućnost rada od kuće ističe se i kao jedna od nejednakosti koja se može stvoriti prema radnicima u različitim industrijama i kompanijama, prenosi CNBC.

Dok tehnološke kompanije mogu lako organizovati takav rad, one koje imaju radnike na linijama u fabrikama ili u uslužnim djelatnostima ne mogu priuštiti odlazak radnika kući. BLS, američki statistički biro koji se bavi zaposlenošću, u svom istraživanju ističe kako oko 22 odsto prodajnih radnika, 16 odsto građevinara, 11 odsto administrativnih radnika, 11 odsto servisnih radnika, 10 odsto instalatera, osam odsto transportnih radnika te šest odsto ljudi zaposlenih u proizvodnji dio posla može obavljati kod kuće. Statistički biro upozorava i na to kako su te industrije često segregirane rasno i spolno, tako da neke branše mogu više koristiti rad od kuće od drugih.

Izvor: Privredni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *