Italija najavila obustavu plaćanja poreza, hipoteka i režija za domaćinstva i mala preduzeća

Dodajte komentar

Italija će proširiti paket mjera kojima želi da ublaži posljedice epidemije koronavirusa u ekonomiji i društvu, najavljujući obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka.

Vlada će odobriti mjere u vrijednosti oko 10 milijardi eura, kazao je ministar industrije Stefano Patuanelli u razgovoru za Radio Capital.

To bi značilo da će izdvojiti oko 2,5 milijardi eura više no što su do sada planirali.

Prvi krug uključivaće po Patuanellijevim riječima obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka kako bi se ublažio pritisak na male kompanije i domaćinstva. Ostale mjere biće uvedene naknadno, dodao je.

Zbog toga će italijanski budžetski manjak iskazan udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP) ove godine po njemu vjerovatno porasti nadomak tri posto.

Ujedno je pozvao EU da nakon završetka krize promijeni svoje budžetske propise, upozoravajući da će mnogi građani osjetiti njene ekonomske posljedice.

„Tražićemo da se propisi promijene, to je uslov, jer će ljudi u protivnom umrijeti”, naglasio je italijanski ministar, dodajući da „pitanje ne glasi hoće li propisi biti promijenjeni, već kako”.

Prošlog nedjelje je italijanski ministar ekonomije Roberto Gualtieri obavijestio je Evropsku komisiju da Rim planira da podigne zacrtani proračunski manjak s 2,2 na 2,5 posto.

Izvor iz vlade kazao je juče da u ministarstvu finansija razmatraju i o nivou od 2,8 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *