Cijene nekretnina u regionu: Kvadrat u Beogradu među najskupljim

Cijene kvadrata stana u Beogradu skoro su duplo više nego u Sarajevu i Skoplju, gdje nema drastičnijeg rasta cijena nekretnina. U Hrvatskoj i dalje vrtogavo rastu cijene stambenog prostora

Prema podacima Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, za poslednjih godinu dana cijene nekretnina su skočile čak 10,4 odsto. Ipak, najskuplji kvadrati u Hrvatskoj nisu samo u Zagrebu, već i na primorju – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. I dok su i u Beogradu i u Zagrebu najtraženiji stanovi, u Splitu i Dubrovniku su skuplji kvadratni metri kuće nego stana.

Na listi sajta Global Property Guide, Zagreb se sa prosječnom cijenom kvadrata od 1.978 evra nalazi ispod Ljubljane (3.657), Budimpešte (2.515), ali i Beograda (2.239 eura). Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj navode da, iako je u zadnjih nekoliko godina primijetan snažniji rast, cene nekretnina još uvjek nisu dostigne nivo iz 2008. godine, navodi B92.

I pored visokih cijena, u Beogradu je i dalje veća potražnja nego ponuda, pogotovo ako govorimo o novogradnji. U Hrvatskoj je jedan od razloga poskupljenja cijena nekretnina državna subvencija kojom se mladim porodicama nudi mogućnost da, uz državnu pomoć, lakše dođu do svojih kvadrata. Prodavci nekretnina u Hrvatskoj iskoristili su ovaj program da podignu prodajne cijene, a primjetno je da su poskupjeli čak i stanovi koji se nalaze dugo na tržištu.

Crna Gora

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 1.113 eura i manja je 0,8 odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su naveli da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prošloj godini iznosila 1.070 eura.

“Prosječna cijena stana u primorskom regionu je iznosila 1.400 eura, u središnjem 663, dok je u sjevernom bila 760 eura”, saopšteno je iz Monstata.

Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su statističari.

Prosječna tržišna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u prošloj godini iznosila je 1.190, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 666 eura.

Check Also

Nezaposleni sa Biroa traže po 50 eura, za to bi trebalo 665 hiljada

Bivši radnici propalih preduzeća koji dobijaju iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), odnosno Biroa rada, mjesečnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *