Cijene nekretnina u regionu: Kvadrat u Beogradu među najskupljim

Cijene kvadrata stana u Beogradu skoro su duplo više nego u Sarajevu i Skoplju, gdje nema drastičnijeg rasta cijena nekretnina. U Hrvatskoj i dalje vrtogavo rastu cijene stambenog prostora

Prema podacima Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, za poslednjih godinu dana cijene nekretnina su skočile čak 10,4 odsto. Ipak, najskuplji kvadrati u Hrvatskoj nisu samo u Zagrebu, već i na primorju – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. I dok su i u Beogradu i u Zagrebu najtraženiji stanovi, u Splitu i Dubrovniku su skuplji kvadratni metri kuće nego stana.

Na listi sajta Global Property Guide, Zagreb se sa prosječnom cijenom kvadrata od 1.978 evra nalazi ispod Ljubljane (3.657), Budimpešte (2.515), ali i Beograda (2.239 eura). Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj navode da, iako je u zadnjih nekoliko godina primijetan snažniji rast, cene nekretnina još uvjek nisu dostigne nivo iz 2008. godine, navodi B92.

I pored visokih cijena, u Beogradu je i dalje veća potražnja nego ponuda, pogotovo ako govorimo o novogradnji. U Hrvatskoj je jedan od razloga poskupljenja cijena nekretnina državna subvencija kojom se mladim porodicama nudi mogućnost da, uz državnu pomoć, lakše dođu do svojih kvadrata. Prodavci nekretnina u Hrvatskoj iskoristili su ovaj program da podignu prodajne cijene, a primjetno je da su poskupjeli čak i stanovi koji se nalaze dugo na tržištu.

Crna Gora

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 1.113 eura i manja je 0,8 odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su naveli da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prošloj godini iznosila 1.070 eura.

“Prosječna cijena stana u primorskom regionu je iznosila 1.400 eura, u središnjem 663, dok je u sjevernom bila 760 eura”, saopšteno je iz Monstata.

Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su statističari.

Prosječna tržišna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u prošloj godini iznosila je 1.190, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 666 eura.

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *