Centralna banka Rusije počinje proaktivnu prodaju deviza

Banka Rusije će u okviru primjene mehanizma budžetskog pravila od danas početi proaktivnu prodaju deviza na ruskom tržištu.

Ove operacije će se sprovoditi prije početka regularnih prodaja deviza iz sredstava Fonda za nacionalnu dobrobit (FNB). Sinoć je regulatorno tijelo odlučilo da u toku mjeseca ne kupuje stranu valutu na domaćem tržištu.

Ova odluka je donijeta u cilju povećanja predvidljivosti monetarnih vlasti i smanjenja volatilnosti finansijskih tržišta u uslovima značajnih promena na svjetskom tržištu nafte.

Iz Centralne banke podsećaju da nastavljaju da prate situaciju na finansijskom tržištu i da su spremni da aktiviraju i dodatne instrumente u cilju očuvanja finansijske stabilnosti.

“Banka Rusije smatra da je tekući nivo likvidnosti ruskog bankarskog sektora dovoljan za stabilno funkcionisanje ruskog finansijskog sistema”, saopšteno je iz Centralne banke.

Prema jutrošnjem stanju, vrijednost dolara je 74 rublje, a eura 84 rublje. Prije toga euro je dostizao 86 rubalja, a dolar 75 rubalja.

Do pada vrijednosti nacionalne valute je došlo zbog pada svjetskih cijena nafte zbog toga što nije postignut dogovor o sporazumu OPEK+. Nakon informacija o tome da Saudijska Arabija namjerava da poveća proizvodnju i smanji cijenu sirovine, kotacije nafte su pale za 30 odsto, prenosi Sputnjik.

Check Also

Fiskalni savjet omogućiće da javne finansije budu van političkog uticaja

Reforma javnih finansija nalazi se visoko na listi prioriteta Ministarstva finansija i predstavlja osnovu za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.