Najveća hrvatska banka pod istragom zbog pranja novca

Dodajte komentar

Zagrebačka banka našla se pod obradom istražitelja HNB-a zbog rizik od pranja novca i finansiranja terorizma, a na udaru su Milan Popović i niz nepoznatih kompanija iz Italije, piše Jutarnji list.

Kada je u drugoj polovici januara dotadašnji predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić podnio ostavku iz “ličnih razloga“, odmah su krenule priče kako pravi razlog odlaska iskusnog bankara treba tražiti u ozbiljnim problemima koje je Zagrebačka banka imala sa sistemom sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, navodi dnevnik.

Međutim, zvanična politika Zagrebačke banke odlučila se čvrsto i uporno držati verzije o “ličnim razlozima” odlaska Miljenka Živaljića, koji su počeli da zvuče vrlo neuvjerljivo nakon što je sa svojih pozicija otišlo još dvoje visokopozicioniranih menadžera Zagrebačke banke.

Jutarnji list sada je u posjedu Zapisnika Hrvatske narodne banke koji u svojem Zaključku donosi niz vrlo oštrih, gotovo dramatičnih zapažanja o propustima najveće hrvatske banke po pitanju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

U samom uvodu Zaključka Zapisnika eksperti HNBa upozoravaju kako su “nezakonitosti i nedostaci utvrđeni u svim revidiranim poslovnim područjima te na sve tri “linije obrane”.

Brojnost nezakonitosti i propusta, kao i iznosi koji se spominju u Zaključku HNB-a, toliki su da ukazuju na dugogodišnje sistemsko zanemarivanje pitanja sprečavanja pranja novca u Zagrebačkoj banci, piše SEEbiz.

U Zapisniku posebnu pažnju privlači iznos gotovinskih isplata po računima nerezidenata s obilježjem tzv. italijanske tipologije u iznosu od 1,79 miliona kuna, kao i ukupan iznos isplata po računima klijenata kojima je stvarni vlasnik bio poznati srpski preduzetnik Milan Popović.

Po tim Popovićevim računima kroz Zagrebačku banku prošlo je više od milijardu kuna, a HNB je upozorio da je Zagrebačka banka trebala kao sumnjive prijaviti čak 38 transakcija ukupne vrijednosti od 488 miliona kuna, donosi Jutarnji list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *