Le Maire: Evropa mora pripremiti veliki plan ekonomskih podsticaja

Dodajte komentar

Evropa mora osmisliti „ogroman” plan podsticaja za privredu kako bi joj omogućila da prebrodi posljedice epidemije koronavirusa, rekao je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

„Evropa mora dokazati da je politički efikasna. Očekujem snažan, opsežan i koordiniran odgovor Evrope kako bi se izbjegla opasnost ekonomske krize nakon epidemije”, pojasnio je Le Maire u razgovoru za radio France Inter.

Na sastanku zakazanom početkom iduće nedjelje ministri finansija eurozone ne smiju gubiti vrijeme na jadikovke već moraju donijeti odluku o planu podsticaja, poručio je.

„Predložiću niz fiskalnih i budžetskih mjera u sklopu koordiniranog i opsežnog plana poticaja koji će nam omogućiti da ponovo pokrenemo ekonomski zamajac”, najavio je francuski ministar.

Francuska je do nedjelje veče registrovala 1.126 slučajeva zaraze koronavirusom i 19 smrtnih slučajeva, a epidemija sve snažnije utiče i na njenu ekonomiju.

Le Maire procjenjuje da bi zbog otkazivanja javnih događaja i pada turističkog prometa ekonomije ove godine moglo porasti manje od jedan posto. Prema još uvijek važećoj procjeni trebalo bi porasti 1,3 posto.

Francuska centralna banka jutros je procijenila da će ekonomija u prvom tromjesečju gotovo stagnirati u odnosu na posljednja tri mjeseca 2019., upozorivši i na mogućnost izraženijeg usporavanja aktivnosti zbog epidemije.

U mjesečnom istraživanju poslovne klime banka je snizila procjenu rasta u prvom tromjesečju s 0,3 na samo 0,1 posto.

Gotovo 20 posto od ukupno 8.500 ispitanika obuhvaćenih istraživanjem u razdoblju od kraja februara do početka marta navelo je da očekuju da će epidemija koronavirusa uticati na njihovo poslovanje.

Njihov je udio najveći u sektoru tekstilne industrije, gdje iznosi 40 posto. Najmanje ih je pak u građevinskom sektoru gdje uticaj epidemije očekuje samo 15 posto ispitanika.

Le Maireov apel za koordiniranim djelovanjem kako bi se pomoglo privredi bio je sličan onom koji je poslala i Italija koju je virus pogodio snažnije nego ijednu drugu državu u Evropi.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *