Huawei prvih godinu dana developerima neće uzimati udio u zaradi od prodaje aplikacija

Huawei se već skoro godinu dana nalazi pod američkim sankcijama koje mu onemogućavaju puno iskorištavanje svih prednosti Android platforme.

Jedan od glavnih problema je nemogućnost korištenja GMS servisa, a samim time ni Google Play prodavnice za distribuciju mobilnih aplikacija na svojim novim telefonima.

Kako bio umanjio načinjenu štetu Huawei je kreirao vlastite HMS servise i vlastitu trgovinu mobilnim aplikacijama – AppGallery. No da bi ista imala smisla i programeri mobilnih aplikacija moraju se odlučili svoje aplikacije distribuirati preko AppGalleryja. Kako bi ih privukao sebi Huawei je developerima odlučio da ponudi uslove koje ne mogu odbiti – svu zaradu koju ostvare prodajom aplikacija u prvih 12 mjeseci mogu u potpunosti zadržati za sebe, Huawei im neće uzeti ni centa.

Ova ponuda važi za prvih 12 mjeseci, a za narednih 12 mjeseci odnos raspodjele zarade dijelio bi se u zavisnosti od vrste aplikacije po principu 10%:90% (edukativne), odnosno 15%:85% (sve ostale), od čega manji postoprocenat tak uzima Huawei, a veći developer. Ova ponuda ima i rok do kada se developeri moraju odlučiti prihvataju li ove uslove ili ne, a to je do 30. juna 2020. godine.

U priloženoj tablici može se vidjeti koje sve vrste aplikacija spadaju pod 0%:100% dogovor – sve vezane uz edukaciju, vijesti, multimediju, fotografiju, putovanja i navigaciju, sport, zdravlje, hranu i slično. Za prodaju igara preko AppGallery Huawei će od prvog dana uzimati udio od zarade, ali u manjem odnosu, od 15%:85%, inače kad prođe promotivno razdoblje taj udio će iznositi 30%:70% za sve vrste aplikacija, osim edukativnih kod kojih će se zarada dijeliti po principu 20%:80%.

Check Also

CBCG: Građani ne treba da imaju trošak za polise

Građani koji iskoriste mogućnost da stopiraju otplatu kredita do tri mjeseca i kojima je kao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *