Hrvatska zabrinuta: Da li će koronavirus uzrokovati najlošiju turističku sezonu na Jadranu

Dodajte komentar
Dubrovnik

Koronavirus postao je više od svjetskog fenomena, njegov uticaj na društvena i ekonomska kretanja teško je mjerljiv s nečim drugim u posljednjim decenijama. Otkazuju se sportska dešavanja, kongresi, sajmovi, a od negativnih posljedica posebno strahuju turistički radnici na Jadranu.

Zbog koronavirusa odložen je međunarodni zdravstveni kongres koji je ovih dana trebalo da se održi u Dubrovniku. Zdravstveni stručnjaci i čelnici američke Mayo klinike trebali su se baš ovih dana okupiti u Dubrovniku, no prvi evropski kongres o iskustvima pacijenata i inovacijama je odložen.

“Prema informacijama dubrovačkih hotelijera situacija nije tako dramatična niti ozbiljna. Saznali smo da su poneki manji korporativni skupovi otkazani u martu i aprilu, međutim, oni veliki kongresi još stoje”, kazala je HRT-u Romana Vlašić, rukovodilac Kongresnog ureda TZ-a Dubrovnik.

Ipak, mišljenje trgovaca na Stradunu je drugačije. Oni sa zebnjom čekaju najavljeni dolazak prvih kruzera, bojeći se otkazivanja i smanjenja prometa u kasama trgovaca i ugostitelja.

Domaći i međunarodni aviopromet za sada nije upitan. Croatia Airlines još nije otkazao nijednu evropsku liniju. Iako lete na 40 destinacija avionom više, zabrinutost putnika očito raste i putuje se manje. Osjećaju to agencije i hotelijeri.

“Iz sedmice u sedmicu stižu molbe za smanjenje već ugovorenih kapaciteta, a samim tim oni mole i za odlaganje plaćanja, te zbog toga smatram kako će koronavirus ipak uticati na turizam u Hrvatskoj”, kaže Ivana Menđušić, direktorica Hotela Jadran.

Turistički radnici već nastoje da preduhitre negativna kretanja pa se najavljuje kako će Hrvatska svojim građanima dati 50-postotni popust na razne turističke usluge kao mjeru za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli je, govoreći o učincima epidemije koronavirusa na hrvatski turizam, kazao da zemlja bilježi pad turističkih posjeta i broja rezervacija.

“Još smo na nuli ili u neznatnom plusu u odnosu na 1. januar, ali opadamo od kraja februara”, izjavio je ministar Cappelli.

Pad broja turista iz Koreje i Kine iznosi 50-60 posto, a u padu su i rezervacije iz SAD-a.

Ministar kaže da pripremaju mjere za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa, s tim da je Hrvatska i dalje odredište zanimanja za turiste koji dolaze automobilom. Najavio je da će pojačati promociju hrvatskog turizma te da će mnogi hrvatski građani dobiti 50 odsto popusta na razne turističke usluge.

U akciji popusta učestvuje više od 100 ponuđača smještaja, hrane, prevoza, obilaska nacionalnih parkova kao što su Plitvice i slično.

(Klix.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *