Goldman Sachs: Barel nafte potonuće na 30 dolara

Goldman Sachs smanjio je prognoze cijena Brent nafte za drugo i treće tromjesečje na 30 dolara po barelu, navodeći rat cijena nafte između Rusije i Saudijske Arabije i značajan pad potražnje nafte zbog koronavirusa koji je uzrokovao smrt više od 3.500 širom svijeta.

Nafta je pala ispod granice iz 1991. u ponedjeljak, nakon što je Saudijska Arabija započela cjenovni rat s Rusijom tako što je smanjila svoje prodajne cijene i obavezala se da će oslobađati svoje snabdijevanje ponudu na tržištu, koje je opadalo usljed pada potražnje zbog izbijanja virusa.

– Agresivno sniženje saudijskih službenih prodajnih cijena i nespremnost Rusije da pogura sporazum u petak daje malu vjerovatnoću za neposredni (OPEC +) sporazum”, rekao je Goldman u bilješci od 8. marta.

Trogodišnji pakt između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije je okončan u petak, nakon što je Moskva odbila da podrži  dublje smanjenje nafte, a OPEC je uklonio sve ograničenja na svoju vlastitu proizvodnju.

– Iako isključujemo sporazum o OPEC + u narednim mjesecima, takođe vjerujemo da je ovaj sporazum inherentno disbalansiran, a njegovo smanjenje proizvodnje ekonomski neutemeljeno, navela je banka.

Niže cijene nafte počeće da stvaraju akutni finansijski stres i smanjuju ​​proizvodnju iz škriljaca kao i drugih visokocjenovnih proizvođača, kaže banka.

Biće zanemariv odgovor američkih proizvođači škriljaca u drugom tromjesečju, ali proizvodnja će u trećem tromjesečju pasti za 75.000 barela dnevno i daljih 250.000 u četvrtom tromjesečju 2020., saopštila je banka.
Međutim, to neće spriječiti višak snabdijevanja u trećem tromjesečju od 1,2 miliona barela dnevno.

Pretpostavljajući da neće biti promjena u proizvodnoj politici, Goldman očekuje da će se u četvrtom tromjesečju 2020. pojaviti deficit u isporuci, koji će smanjiti višak zaliha do 2021. godine.

Banka je saopštila kako izgledi crpljenja zaliha mogu pomoći cijenama da do kraja ove godine porastu na 40 USD po barelu.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *