Goldman Sachs: Barel nafte potonuće na 30 dolara

Dodajte komentar

Goldman Sachs smanjio je prognoze cijena Brent nafte za drugo i treće tromjesečje na 30 dolara po barelu, navodeći rat cijena nafte između Rusije i Saudijske Arabije i značajan pad potražnje nafte zbog koronavirusa koji je uzrokovao smrt više od 3.500 širom svijeta.

Nafta je pala ispod granice iz 1991. u ponedjeljak, nakon što je Saudijska Arabija započela cjenovni rat s Rusijom tako što je smanjila svoje prodajne cijene i obavezala se da će oslobađati svoje snabdijevanje ponudu na tržištu, koje je opadalo usljed pada potražnje zbog izbijanja virusa.

– Agresivno sniženje saudijskih službenih prodajnih cijena i nespremnost Rusije da pogura sporazum u petak daje malu vjerovatnoću za neposredni (OPEC +) sporazum”, rekao je Goldman u bilješci od 8. marta.

Trogodišnji pakt između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije je okončan u petak, nakon što je Moskva odbila da podrži  dublje smanjenje nafte, a OPEC je uklonio sve ograničenja na svoju vlastitu proizvodnju.

– Iako isključujemo sporazum o OPEC + u narednim mjesecima, takođe vjerujemo da je ovaj sporazum inherentno disbalansiran, a njegovo smanjenje proizvodnje ekonomski neutemeljeno, navela je banka.

Niže cijene nafte počeće da stvaraju akutni finansijski stres i smanjuju ​​proizvodnju iz škriljaca kao i drugih visokocjenovnih proizvođača, kaže banka.

Biće zanemariv odgovor američkih proizvođači škriljaca u drugom tromjesečju, ali proizvodnja će u trećem tromjesečju pasti za 75.000 barela dnevno i daljih 250.000 u četvrtom tromjesečju 2020., saopštila je banka.
Međutim, to neće spriječiti višak snabdijevanja u trećem tromjesečju od 1,2 miliona barela dnevno.

Pretpostavljajući da neće biti promjena u proizvodnoj politici, Goldman očekuje da će se u četvrtom tromjesečju 2020. pojaviti deficit u isporuci, koji će smanjiti višak zaliha do 2021. godine.

Banka je saopštila kako izgledi crpljenja zaliha mogu pomoći cijenama da do kraja ove godine porastu na 40 USD po barelu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *