Sjutra će 3.700 zaposelnih ECB-a raditi od kuće

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) pozvala je svojih 3700 zaposlenika u Frankfurtu na Majni da u pondjeljak rade od kuće. Time centralna banka želi da testira svoj plan za slučaj vanrednih stanja, koji bi stupio na snagu ako zaposleni budu zaraženi novim virusom corone, rekla je portparolka ECB-a. Time je potvrđen izvještaj lista “Börsen-Zeitung”.

Glavni je cilj jednodnevnog testiranja kućnog rada je testiranje informatičke infrastrukture centralne banke – na primjer, laptopa i prenosa podataka. Infekcija virusom korone može zahtijevati da neki ili čak svi zaposleni banke rade od kuće.

Pristup zgradama ECB-a u Frankfurtu u ponedjeljak neće biti zabranjen, ali ECB pretpostavlja da će velika većina ostati kod kuće i raditi odatle, napisao je “Börsen-Zeitung”.

Poziv utiče i na one zaposlene koji rade na područjima koja se smatraju posebno osjetljivima, poput tržišnih operacija ili platnih transakcija.

ECB je već u srijedu preduzela prve mjere predostrožnosti protiv širenja koronavirusa. Zaposleni bi trebali da izbjegavaju poslovna putovanja koja nisu apsolutno nužna, sve nepotrebne posjete treba izbjegavati, odgođene su konferencije u prostorijama ECB-a.

Upravno vijeće sastaće se sljedećeg četvrtka na sljedećem sastanku o monetarnoj politici. Članovia Vijeća će se konsultovati o dodatnim mjerama za podršku ekonomiji u eurozoni zbog opterećenja uzrokovanih coronavirusnom epidemijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *