Prihodi OTP-a u 2019. porasli 22 odsto na 3,2 milijarde eura

Mađarska banka OTP objavila je u petak da su joj prihodi u 2019. skočili za petinu, odražavajući snažan rast prihoda od kamata, podstaknut povećanim obimom kreditnih plasmana.

Ukupni prihodi u prošloj godini uvećani su 22 odsto, na 1.077,7 milijardi forinti (3,2 milijarde eura), pokazuje izvještaj mađarske banke.

Neto prihodi od kamata pritom su uvećani 18 odsto na 706,3 milijarde forinti. Još su snažnije porasli neto prihodi od naknada i provizija, 28 odsto, na 282,5 milijardi forinti.

Konsolidovana dobit nakon poreza porasla je 30 odsto, na 412,6 milijardi forinti a rezervacije za nenaplative kredite 53 odsto, na 29,5 milijardi forinti.

U banci izdvajaju snažan rast obima kredita u prošloj godini zahvaljujući vladinim podsticajima za demografske mjere i podršci realnoj ekonomiji. Ističu i doprinos inostranih podružnica, čiji je udio u dobiti grupe prošle godine porastao na 46 odsto, s 38 odsto na kraju 2018. godine.

OTP je u julu prošle godine zaključio akvizicije u Crnoj Gori i Moldavi, a krajem septembra i u Srbiji.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,9 odsto i bila je manja za 2,6 postotnih bodova u odnosu na kraj prethodne godine.

(SEEbiz)

Check Also

Sve više se kasni u otplati kredita

U uslovima globalne pandemije i duboke recesije koju je ona prouzrokovala, rast loših kredita je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *