Indijska kompanija GMR odustala od trke za aerodrome

Dodajte komentar
Aerodrom Tivat

Indijska kompanija GMR neće učestvovti u daljem postupku za dobijanje koncesija za crnogorske aerodrome, saznaje TV Nova M. Ta kompanija ispada iz igre jer je nedavno francuski ADP, koji sa turskim TAV-om takođe želi da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49 odsto akcija od indijske kompanije. Time su prekršena pravila koja je definisala Vlada.

U trku za dobijanje koncesija za upravljanje aerodromima u Podgrorici i Tivtu ući će tri kompanije – francusko-turski konzorcijum ADP/TAV, južnokorejski Incheon International Airport Corporation i Corporacion America Airports.

Uslovi pretkvalifikacione dokumentacije:

Nijedan potencijalni ponuđač ne može podnijeti prijavu za pretkvalifikaciju ako:

(a) on ili bilo koji od njegovih članova posjeduje više od pet odsto udjela/akcija (direktno ili indirektno) u drugom članu potencijalnog ponuđača ili u bilo kojem od njihovih povezanih društava, ili:

(b) bilo koji od njegovih članova posjeduje neposredan ili posredan pravni ili krajnji interes u pet procenata udjela/akcija drugog člana potencijalnog ponuđača ili bilo kojeg od njihovih povezanih društava; ili

(c) drugi član potencijalnog ponuđača ili neko od njegovih povezanih društava posjeduje neposredan ili posredan pravni ili krajnji interes od više od pet procenata udjela/akcija nekog od njegovih članova.

Iako je prodaja akcija uslijedila nakon pretkvalifikacionog javnog poziva ova pravila važe i za nastavak pregovora, potvrđeno je toj televiziji. Tako će francuski ADP sa TAV-om nastaviti trku za crnogorske aerodrome, dok će indijski GMR odustati od tog posla.

U toku je priprema tenderske dokumentacije, a očekuje se da će Ministarstvo saobraćaja uskoro raspisati tender na koji bi trebalo da se prijave preostale tri kompanije.

Podsjetimo, obaveza budućeg ponuđača je da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine, a najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja investicije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *