Standard&Poors i Moody’s: Stopa rasta crnogorske ekonomije će premašiti očekivanja

Dodajte komentar

Agencije za kreditni rejting “Standard&Poors” i ”Moody’s” u novim izvještajima potvrdile su ocjene za Crnu Goru sa B+/B, odnosno B1, uz stabilne izglede zemlje, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako se ističe, analizirajući kretanja u zemlji, analitičari tih kreditnih agencija pozdravili su put razvoja Crne Gore, procijenivši da će stopa rasta crnogorske ekonomije premašiti njihova očekivanja i da će u 2019. godini iznositi oko 3.8 odsto, dok će potencijalni rast u srednjem roku iznositi 3,5 odsto.

“Osim toga, u izvještajima se navodi da će uprkos slabijim izgledima rasta evropske ekonomije, koji će uticati i na ublažavanje stope rasta u Crnoj Gori, ekonomski rast ostati snažan i u 2020. godini”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da su visoke stope rasta rezultat snažnog doprinosa sektora turizma u kojem je ostvareno 20 odsto više dolazaka u odnosu na 2018. godinu, kao i rast u sektoru građevinarstva.

“U izvještajima je pozdravljena realizacija i implementacija niza projekata u energetskom sektoru, uključujući modernizaciju elektrana, zajedno sa proizvodnjom električne energije koja ima sve veći fokus na zaštitu životne sredine i ulaganjima u solarne i vjetro elektrane. Ocijenjeno je da pozicioniranjem Crne Gore kao energetskog čvorišta u regionu, jača se njena konkurentnost i izvozni potencijal. Pored toga, navedeno je da će se nastavkom značajnih privatnih investicija u turistička odmarališta povećati kapaciteti na jugu i na sjeveru zemlje, što će uticati na viši stepen diverzifikacije i regionalne povezanosti, na veću potrošnju domaćinstava, i u krajnjem, doprinijeće većem ekonomskom rastu”, ukazuju u resoru finansija.

Dugoročni potencijal Crne Gore ocijenjen je kao povoljan, uz nastavak značajnog priliva stranih direktnih investicija SDI, koje su u najvećoj mjeri zastupljene u turističkom i energetskom sektoru.

“Kako je ocijenjeno u izvještajima priliv SDI iznosiće oko 10 odsto BDP-a godišnje. Dodatno, kreditni potencijal Crne Gore, kako se dalje navodi, ojačan je i perspektivom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji koju prati snaženje institucija”, kažu u Ministarstvu.

U svijetlu implementacije strukturnih reformi čije je sprovođenje neophodno kako bi Crna Gora postala članica EU, pozdravljeni su napori Vlade u sprovođenju velikog broja mjera.

“U skladu sa tim, u izvještajima je akcenat stavljen na mjere u čijem je fokusu suzbijanje sive ekonomije poput elektronskog oporezivanja i poboljšane naplate prihoda. Pored navedenog, glavni rizici u narednom periodu, koji su prepoznati od strane obje reting agencije, dominantno su vezani za dalju izgradnju preostalih dionica projekta autoputa i eventualnih efekata na fiskalnu poziciju zemlje”, zaključuju u Ministarstvu finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *