Spor oko provizije za vjetroelektranu Možura: Španci traže ispravan zahtjev

Dodajte komentar

Ministarstvo pravde Španije odgovorilo je na zamolnicu podgoričkog osnovnog suda, ali ne traženom informacijom, već napomenom da zbog formalnog nedostatka ne mogu dati informaciju u vezi kompanije BWP Europe protiv koje Vladimir Popović i Karlos Palou vode spor tražeći ukupno četiri miliona eura provizije za učešće u dogovoru oko izgradnje vjetroelektrane Možura.

Sud je, kako navode Španci, trebalo da se pozove na princip reciprociteta, a ne na Hašku konvenciju, čija je jedina svrha dostavljanje dokumenata, a ne izvođenje dokaza, što je traženo zamolnicom.

Zbog toga je i jučerašnje ročište, kao i prethodna dva, odloženo, jer sud mora pribaviti podatke od crnogorskog Ministarstva pravde da li postoji reciprocitet o izvođenju dokaza između Crne Gore i Spanije i na koji način se sprovodi procedura. Ranije dostavljena potvrda notara iz Katalonije da u španskom registru ova kompanija nije upisana nije bio dovoljan dokaz za sutkinju Katarinu Peković koja je tražila da se obezbijedi i informacija da li je BWP Europe izbrisana iz registra ili je eventualno nastavila da posluje pod drugim nazivom.

Popović i Palou su tužbu prvobitno podnijeli protiv tri kompanije, od kojih je za crnogorsku BWP Montenegro utvrđeno da ne postoji. Ukoliko se isto utvrdi i za BWP Europe, postupak će nastaviti da se vodi jedino protiv španske firme Audax Renovables, nekadašnje Ferse sa kojom je Vlada zaključila ugovor o izgradnji vjetroelektrane Možura.

U ovom postupku ranije su saslušani tužioci i generalna direktorka tadašnje Ferse Ana Izabel Loper Porta koja je, tokom saslušanja putem Skajpa, saopštila daje ova kompanija sama obavljala sve pripremne poslove za učešće na tenderu, te da nikome u Crnoj Gori nije obećala proviziju za obavljeni rad, jer ni sa kim nije ni zaključen ugovor.

S druge strane, Popović i Palou tvrde da su oni ovu kompaniju povezali sa partnerima iz Crne Gore i omogućili im da sa Vladom zaključe ugovor. Sa Vladom su, kako navode, stupili u kontakt preko tadašnjeg predsjednika Sindikata Danila Popovića, a posao se, tvrde, obavljao i preko njegove ćerke. Vladimir Popović j e kazao d a je od obećana dva miliona dobio 20 hiljada eura, dok Kalou, kako je naveo, nije dobio ni euro. Ugovor o zakupu zemljišta na 20 godina i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura država je prvobitno zaključila sa konzorcijumom Fersa i Celebić, ali je 2015. godine ovaj posao preuzela malteška kompanija Enemalta corporation. Vjetroelektrana, vrijedna 90 miliona eura, počela je sa radom prije četiri mjeseca. Iduće ročište zakazano je za kraj aprila.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *