Zbog virusa korona banke utiču na zaposlene da rade od kuće

Globalne banke i male investicione kompanije u Evropi pozivaju zaposlene da rade od kuće i uzdrže se od putovanja dok se finansijska industrija brani od poremećaja koje izaziva brzo širenje epidemije koronavirusa.

Za mnoge kompanije će to biti prvi eksperiment s radom kod kuće na širokom nivou, no kako mnogi azijski uredi počinju normalizaciju radne prakse nakon što su pokušali zaustavljanje širenja virusa, znakovi su da će se evropska industrija prilagoditi, piše Rojters.

U Italiji, evropskoj zemlji sa najvećim brojem do sada poznatih slučajeva koronavirusa, zajmodavac broj jedan UniCredit je mnogim zaposlenima omogućio rad od kuće, a manje od trećine radnika u sedištu u Milanu trenutno radi u kancelarijama, navodi osoba koja je upoznata sa stanjem u banci.

Švajcarske banke Credit Suisse i UBS pridružile su se drugim svetskim zajmodavcima u nametanju ograničenja međunarodnog putovanja radi zaustavljanja širenja virusa, dok su francuski Natixis i Societe Generale i španska BBVA također rekli da su zaustavili osoblje da odlazi u područja visokog rizika i ograničena putovanja drugdje.

Iako je većina slučajeva koronavirusa zabilježena u Kini, virus se širi širom svijeta, a oko 80 zemalja prijavilo je potvrđene slučajeve oboljenja poput gripe koja može dovesti do upale pluća. Južna Koreja i Iran posebno su teško pogođeni a broj slučajeva u Evropi raste.

Check Also

Centralna banka sprema nove mjere

Centralna banka (CBCG) priprema nove mjere koje bi trebalo da građanima i privredi pomognu u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *