LinkedIn objavio listu najbrže rastućih zanimanja

Dodajte komentar

Društvena mreža za poslovnu zajednicu LinkedIn objavila je popis 15 najbrže rastućih zanimanja u ovoj godini, a iako je procjena rađena na temelju podataka korisnika iz SAD-a, uz neke manje oscilacije u poretku, ona važi i za globalno tržište rada.

Listom dominiraju tehnološke profesije, inženjerstvo, analiza podataka i poslovi iz STEM područja. Kao što je poznato, pojam STEM odomaćio se i kod nas, a satkan je od početnih slova četiri područja – science, technology, engineering i mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, prenosi “Novac.hr”.

Samo je nekoliko zanimanja koja su ušla na dragocjeni popis, a da nisu iz oblasti tehnologije, a lista se temelji na rastu potrebe za tim zanimanjima u prethodnih pet godina.

Jedino zanimanje sa srednjom školom koje ulazi u top 15 je zdravstveni tehničar. Nalazi se na devetom mjestu, a posebno su traženi u SAD-u. Riječ je o ljudima koji obilaze i pomažu osobama s poremećajima iz spektra autizma, ili pacijentima koji imaju neke druge mentalne zdravstvene smetnje koje zahtijevaju asistenciju, nadgledanje i pomoć.

Najtraženije zanimanje u svijetu prema analizi LinkedIna je stručnjak za vještačku inteligenciju (godišnja stopa rasta čak 74 odsto), drugi je inženjer za robotiku, a na trećem je naučnik za podatke.

Ovo zanimanje – u originalu Data Scientist, neupućenima zvuči kao “mlaćenje prazne slame”, ali riječ je o zanimanju koje u svijetu traži gotovo svaka kompanija i ustanova, prenosi Slobodna Dalmacija.

Analize koje oni rade podižu dobit poduzeća, istražuju ponašanje kupaca u okviru vlastitih usluga, proširuje to istraživanje na širu populaciju, rade statističke analize, prezentuju pronađene zakonitosti i predloge za unaprjeđenja usluga itd.

Više od 80 odsto najtraženijih zanimanja u Top 15 su iz IT struke. Na visokom četvrtom mjestu LinkedIn liste je i Full Stack razvojni inženjer. Riječ je o programerima koji održavaju softver i rade njegovu nadogradnju, a peti je opet posao iz IT sektora – inženjer za pouzdanost internet stranice.

Slijedi stručnjak za uspjeh klijenata, predstavnik za razvoj prodaje, inženjer podataka, stručnjak za internet sigurnost, bekend programer, direktor za prihode, klaud inženjer, JavaScript programer…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *