EBRD stekao direktni udio od 8,4 posto u Addiko Bank AG

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zamijenila je svoj indirektni udio u austrijskoj Addiko Bank AG, koja posluje u jugoistočnoj Evropi, za direktni udio od 8,4 %, izvještava Indikator.ba.

Potez EBRD-a naglašava njegovu dugoročnu predanost banci i prati nedavne promjene u vlasništvu banke.

EBRD je imao je indirektni udio u Addiku putem posebnog supsidijarnog subjekta AI Lake.

Addiko je naslijedio nacionalizaovanog problematičnog austrijskog zajmodavca Hypo Alpe Adria Group, te je potom preuzet od fonda Advent International i EBRD u decembru 2014. godine.

Na tržište se vratio nakon inicijalne javne ponude (IPO) u junu 2019., nakon uspješnog restrukturiranja i preusmjeravanja svog poslovanja. Banka djeluje u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Prema podacima od 5. marta s internet stranice Addiko, njen najveći dioničar je luksemburški AI Lake sa 36,6% udjela, a slijedi EBRD s 8,4%, američki Wellington Management Group LLP sa 7,18% i švedski SEB Investment Management AB s 4,05 %. Ostatak vlasništva pripada manjim dioničarima.

Addiko na svojoj web stranici navodi da je DDM INVEST III AG, dio švedskog upravitelja za ugroženu imovinu DDM Group, sklopio ugovor o kupovini dionica s AI Lakeom u vezi s udjelom od 9,9% u kapitalu Addiko Bank AG. Očekuje se da će zaključivanje posla biti do 24. marta.

Takođe, DDM INVEST III AG ima opciju poziva za dodatnih 10,10% u Addiko Bank AG, navedeno je kasnije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *