Tržišta se oporavljaju

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američke ekonomije, a pozitivno je na tržište uticao i rezultat Joea Bidena u trci za predsjedničkog kandidata iz Demokratske stranke.

Dow Jones skočio je 1.173 boda ili 4,53 posto, na 27.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,22 posto, na 3.130 bodova, a Nasdaq indeks 3,85 posto, na 9.018 bodova.

Posljednjih se dana na Wall Streetu trguje vrlo nestabilno, pa jedan dan cijene dionica oštro padnu, a drugi dan porastu.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,45 posto, na 6.815 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,19 posto, na 12.127 bodova, a pariški CAC 1,33 posto, na 5.464 boda.

Azijska tržišta porasla četvrti dan zaredom

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će i druge centralne banke u svijetu, nakon američke, uvesti podsticajne mjere kako bi se ublažile ekonomske štete od širenja koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši četvrti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Singapuru ojačale između 0,6 i 1,5 posto.

Rast tržišta četvrti dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da će najveće centralne banke u svijetu pratiti američku, koja je u utorak smanjila ključnu kamatnu stopu za 0,50 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *