Kopaonik biznis forum: Četvrta industrijska revolucija izazov za sve zemlje regiona

Dodajte komentar

Četvrta industrijska revolucija će i u narednim godinama biti veliki izazov za sve države regiona, zbog načina na koji će se proizvoditi, distribuirati i razmjenjivati vrijednosti, ali i zbog promjene odnosa između institucija i pojedinaca.

To je jedna od ključnih poruka sa završenog 27. Kopaonik biznis foruma (KBF) koji je okupio preko 1300 učesnika, oko 200 panelista koji su učestvovali na čak 28 panela različitih i sveobuhvatnih tema.

I ovogodišnji Kopaonik biznis forum imao je regionalni karakter, pa je specijalno organizovani panel okupio bivše lidere zemalja u regionu, među kojima je bio i nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

– Nastojaćemo da sve više regionalizujemo skup i da sve više prostora dajemo regionalnim zajedničkim temama, a Forum je i ove godine upostavio platformu za dijalog različitih učesnika u društvenom i političkom životu – poručio je predsjednik Saveza ekonomista Srbije i programskog odbora KBF Aleksandar Vlahović.

On je kazao da su na Forumu i ove godine bili prisutni privrednici, akademici, ljudi koji dolaze iz nauke, međunarodnih finansijskih organizacija, ali i oni koji kreiraju ekonomsku politiku.

– Smatramo da samo kroz argumentovanu raspravu možemo doći do kvalitetno održivih rješenja – rekao je Vlahović.

Na forumu se ove godine polemisalo i o obrazovanju koje, prema riječima Vlahovića, mora da bude stub razvojne politike čitavog regiona, o vještačkoj inteligenciji, ali i o potrebi da se posebna pažnja posveti klimatskim promjenama.

– Činjenica je da je upravo to pitanje postalo naročito važno posljednjih nekoliko godina. Potrebno je da se jedan dio kapitalnih investicija usmjeri na ovu oblast jer to može blagotvorno uticati na povećanje ekonomskog rasta – zaključio je Vlahović.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *