Britanska avio-kompanija prva korporativna žrtva koronavirusa

Dodajte komentar

Najveća evropska regionalna avio-kompanija, Flybe, prestala je da radi u srijedu, 4. marta 2020. kasno uveče. Flybe je zatražio pozajmicu od 100 miliona funti od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ali prema pouzdanom izvoru BBC-ja ona mu nije odobrena.

Ta avio-kompanija se obratila Vladi moleći za pomoć zahvaljujući kojoj bi mogla da nastavi da radi do kraja mjeseca i da pokuša tako da prebrodi ozbiljnu krizu koja je nastala zbog epidemije korona virusa, piše Aviatica.

Kompanija je, kao i mnoge druge širom svijeta, poslednjih dana suočena sa ozbiljnim problemima jer je broj putnika najmanje prepolovljen.

Kako je IATA pre nekoliko dana javila, avio-saobraćaj se nalazi u možda najvećoj krizi u posljednjih deset godina. Korona virus je doveo gotovo do prekida kupovine karata, otkazivanja velikog broja ranije napravljenih rezervacija ili nepojavljivanja putnika na letovima.

Sve aviokompanije trpe ogromnu štetu i izgubljenu dobit, ali inače finansijski slabe aviokompanije, kao što je to Flybe, koji se već duže vrijeme muči da održi likvidnost, rizikuju prestanak poslovanja.

Upravo to se dogodilo sinoć ovom britanskom avio-prevozniku, čiji prestanak rada ostavlja oko 2.300 ljudi bez posla, ali i veliki broj malih britanskih aerodroma bez ikakvog prometa.

Flybe je, osim što je bila najveća evropska regionalna avio-kompanija, bila i kompanija sa najvećim brojem linija u domaćem saobraćaju unutar Velike Britanije.

Internet sajt avio-kompanije Flybe prestao je sa radom u 23.45 u srijedu, 4. marta otprilike u isto vrijeme kada su posljednji letovi ove kompanije obavljeni, a avioni prizemljeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *