Veliki rast posjeta njemačkih turista, Condor leti od maja na relaciji Tivat-Frankfurt

Crna Gora je tokom prvih devet mjeseci 2019. godine ostvarila 150.357 posjeta turista iz Njemačke što je 83,94% više nego u uporednom periodu prethodne godine, dok kod broja ostvarenih noćenja bilježimo rast od 44,9% odnosno ostvareno je 625.163 noćenja, pokazuju zvanični podaci Nacionalne turističke organizacije.

STRUKTURA

U ukupnoj strukturi turističkog prometa turisti iz Njemačke učestvuju sa 6,27% u dolascima stranih turista, odnosno 4,64% u ukupnom broju ostvarenih noćenja. Prosječno vrijeme zadržavanja u destinaciji je 4,16 dana.

Najpopularniji vid odmora kod Njemaca je sunce i more, nakon čega slijede ture.

Odmor u prirodi uz kulturu ima veliki potencijal za specijalizovana putovanja u inostranstvo. Prema istraživanjima, rastući segmenti tražnje su eko turizam i aktivan odmor (vožnja biciklom i planinarenje i dalje su u usponu), krstarenja i kulturni turizam.

“Kada se uzmu u obzir putovanja koja su trajala minimum pet dana tokom 2018. godine broj putovanja njemačkih turista iznosio je 70 miliona, dok je potrošnja njemačkih turista iznosila više od 71 milijardu €. Kada su u pitanju kratka putovanja u trajanju od 2 do 4 dana kod njemačkih turista bilježi se preko 35 miliona putnika koji su napravili 88 miliona kratkih putovanja tokom 2018. godine i potrošili preko 23 milijarde €”, konstatuje se u Izvještaju.

AVIOPOVEZANOST

Crna Gora ima dobru aviopovezanost sa Njemačkom preko različitih aerodroma.

Za tržište Njemačke kompanija Montenegro Airlines je, pored već postojećih linija za Frankfurt (preko cijele godine) i Dizeldorfa (od maja do oktobra), uvela i nove letove iz Tivta za Lajpcig i Minhen, prema kojima od 2018. godine saobraća u periodu od maja do oktobra.

Niskobudžetna avio kompanija Wizz Air leti za Memingen preko cijele godine dva puta nedeljno, dok kompanija Ryan Air saobraća za Berlin preko cijele godine dva puta nedeljno. Eurowings obavlja letove na relaciji Tivat –Dizeldorf. Laudamotion je u saradnji sa Ryanair– om, uveo novu liniju Podgorica – Štutgart, dok je nacionalna kompanija Montenegroairlines uvela novu liniju za Hanover.

Takođe, kompanija Lufthansa je uvela nove letove prema Frankfurtu i Minhenu.

Planirano je uvođenje linije Tivat-Frankfurt, od maja 2020. godine, koju bi realizovala aviokompanija Condor.

Kao i u prethodnim godinama osnovni cilj na tržištu Njemačke je privući veći broj turista posebno u period pred i postsezone, veće platežne moći. Takođe jedan od ciljeva je zadržati postojeću klijentelu i povećati stepen zadovoljstva elementima turističke ponude.

Da se postavljeni ciljevi ostvaruju dokazuje i zvaničan podatak da je zaključno sa majem 2019. godine rast u dolascima turista iz Njemačke iznosio 207,47% u odnosu na isti period 2018. godine.

“Aktivnosti u 2020. godini će biti koncentrisane na regije Bavarska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Baden- Virtemberg, regiju Berlina i oblasti koja uključuje gradove Hamburg i Hanover”, zaključuje se u Izvještaju.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.