Skupština neće raspravljati o Zakonu o porijeklu imovine

Dodajte komentar

Poslanici crnogorske Skupštine nijesu danas prihvatili zahtjev Demokratskog fronta (DF) da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti Predlog zakona o porijeklu imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine.

Protiv je glasalo 29 poslanika, 16 je bilo za, a četiri uzdržani.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona, kako je navedeno u obrazloženju, je da se izvrši provjera imovine koja je stečena u vrijeme tranzicije društvenog kapitala u privatni.

“Taj privatizacioni period obilježen je brojnim nezakonitostima 1 nepravilnostima i zato treba da se oporezuje imovina za koju se utvrdi da ne postoji pravni osnov sticanja”, kaže se u predloženom zakonu DF-a.

Predviđena je visoka stopa oporezivanja za imovinu za koju ne može da se dokaže porijeklo kako bi se i ovim zakonom, dodatno, poreskim postupkom, oduzeo dio te imovine.

Prema predlogu DF, prioritet u procesu utvrđivanja imovine bili bi javni funkcioneri i, kako se navodi, sa njima povezana lica.

Skupština Crne Gore odbila je da uvrsti u dnevni red rasrpave o Zakonu o PIO i rezolucija o zaštiti Aerodroma, koje je predložio SDP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *