Oštar pad Wall Streeta

Dodajte komentar

Američka centralna banka u utorak je neočekivano smanjila ključne kamatne stope kako bi podržala privredu, no na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše većih nego što se očekivalo ekonomskih šteta od koronavirusa.

Dow Jones potonuo je 785 bodova ili 2,94 posto, na 25.917 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,81 posto, na 3.003 boda, a Nasdaq indeks 2,99 posto, na 8.684 boda.

Nakon što su u ponedjeljak snažno porasle, u utorak su cijene dionica oštro pale, premda je Fed smanjio ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je da američka ekonomija ostaje snažna, ali da bi širenje koronavirusa moglo u idućem razdoblju usporiti rast.

„Virus i mjere koje su poduzete kako bi se virus zaustavio sigurno će neko vrijeme pritiskati ekonomskih aktivnost i u SAD-u i šire“, kazao je Powell.

Nakon Fedovog neočekivanog saopštenja o smanjenju kamata cijene su dionica prvo skočile više od 2 posto, no kasnije su oštro pale, pa su završile u minusu od oko 3 posto.

Ulagači nisu očekivali smanjenje kamata na vanrednoj sjednici Feda, pa ih je potez banke zabrinuo. Fed, naime, još od finansijske krize 2008. godine nije smanjio kamate van redovnih sjednica.

„Fedov potez uznemirio je ulagače jer podsjeća na razdoblje finansijske krize. I tada je bilo žurbe, pa priznanja da to možda nije bila najbolja ideja… Ili, još gore, možda ovo pokazuje da je situacija lošija nego što smo mislili“, kaže Kristina Hooper, analitičarka u kompaniji Invesco.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,95 posto, na 6.718 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,08 posto, na 11.985 bodova. a pariški CAC 1,12 posto, na 5.393 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *