Njemački marketi testiraju jestive kese napravljene od povrća, voća, šećera…

Dodajte komentar

Njemački trgovački lanci Edeka i Rewe nedavno su započeli testiranja jestivih kesa, kako bi smanjili količinu plastike u svojim marketima.

Ova dva trgovačka lanca su do novog rješenja stigla odvojeno, u saradnji sa međunarodnim kompanijama koje bave pravljenjem ove vrste kesa. Naime, svi proizvodi se nalaze u specijalnim paketima koji se transportuju u tankim, zaštitnim i čak jestivim kesama.

Edekine zaštitne kese napravila je američka kompanija Apeel Sciences, a oni koji su probali jestive oblike kesa za pakovanje ističu da su iste ukusne, kao i da su napravljene od voća i povrća, sjemenki i prirodnih ljuski.

Ova kesa ne dopušta gubljenje vode, truljenje i omogućava da hrana ostane svježa. Najnovije kese nalaze se u odabranim trgovinama, a prvo su testirane na avokadu.

Trgovac Rewe takođe je započeo sa testiranjem ovakvih kesa, koje su napravljene od prirodnog šećera, kaše i raznih biljnih ulja, a sve kese radi britanska kompanija AgriCoat NatureSeal. Avokado u takvim kesama već se nalazi na tržištu i može se kupiti u 860 prodavnica trgovačkih lanaca Rewe i Penny.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *