Kinezi dele ogromne bonuse radnicima koji pristanu da se vrate na posao

U drugoj polovini februara, gigant Apple se oglasio sa saopštenjem da su proizvodnja i prodaja ajfona pogođeni zbog korona virusa, i da će korisnici malo duže čekati na isporuke telefona.

Svjetski mediji sada pišu o tome da kompanije u Kini rade sve da vrate svoje evakuisane radnike na posao, kako posao više ne bi “trpio”. U Zhengzhouu, poznatom i kao “Grad ajfona”, nalazi se najveća “Foxconn” fabrika, koja je Appleov glavni proizvođač.

Oni samo u ovom gradu zapošljavaju 350.000 ljudi i prave polovinu svjetskih ajfon aparata, pa je onda jasno otkud tolika tenzija.

Fabrika je prestala sa radom 3. februara, kada je “Foxconn” prekinuo “gotovo svu” proizvodnju u Kinu. Štaviše, rad su usmjerili na pravljenje zaštitnih maski i medicinske opreme.

Prije nekoliko dana, najavili su da će fabrike postepeno nastaviti s poslovanjem, a oni sada pribjegavaju svim mogućim opcijama ne bi li radnike “izvukli” iz kuća. Novim radnicima nude oko 900 eura da počnu s radom u fabrici u Zhengzhouu, a starim radnicima nude nepunih 400 eura.

Možda ne zvuči mnogo, ali ove ponude su kineskim radnicima vrlo primamljive, budući da je prosječna mjesečna plata zaposlenog u fabrici – između 250 i 380 eura.

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *