Fintech kompanije transformišu finansijsko poslovanje

Dodajte komentar
fintech

Iz godine u godinu povećava se potreba za brzim, sigurnim, jednostavnim te lako dostupnim transakcijama čime one postaju aktuelna tema u raspravama o budućnosti bankarskog poslovanja.

Neprestana digitalna transformacija, ne samo bankarskog sektora, već cijele uslužne industrije, zbog čega dolazi do sve veće potrebe za rešenjima koje nude fintech kompanije, pokazuje kako je razvoj uhvatio zamah, ali još uvjek nije doživio vrhunac. Na samim počecima fintech startapi bili su fokusirani na usku ciljnu grupu korisnika, no svakodnevno unapređivanje vlastitog poslovanja rezultira širenjem usluga, ali i povećanjem konkurencije. Od 2018. djelovanje fintech startapova postaje globalno, a 2020. donosi nove trendove u industriji finansijskog poslovanja.

Finansiranje fintechova, koji se rijetko odlučuju da samostalno izađu na tržište, nastavlja postavljati rekorde – 2019. godina nadmašila je 2017. dostižući 24,6 milijarde dolara prikupljenih finansijskih sredstava do kraja trećeg kvartala, a u budućnosti će se ulaganja još više povećavati.

Prema izvještaju CB Insights agencije za istraživanje tržišta sprovedenom u sklopu Mastercard Start Path programa proučeni su najnoviji trendovi koji će tokom ove godine obilježiti tržišta u pet geografskih područja: Evropi, Sjevernoj Americi, Aziji, Latinskoj Americi i Karibima te Bliskom istoku i Africi.

Revidirana Direktiva o platnim uslugama Evropske unije, PSD2, ažurirana je verzija izvorne direktive na kojoj je EU radila 2009., a s kojom se želi bolje integrisati unutrašnje tržište elektronskog plaćanja. Donesenom regulativom plan je podstaći zdravu konkurentnost, proširiti izbor i uvesti bolje cijene za korisnike finansijskih usluga. Uz otvoreno bankarstvo i PSD2, Evropa je postala centralno područje za uzlet fintech kompanija. Evropski fintechovi u 2020. planiraju širenje na američko tržište na kojem se žele približiti fizičkim osobama, ali i poslovnim subjektima.

Cilj fintech startapova u Severnoj Americi je olakšati izlazak kompanija na tržište. SAD, kojeg mnogi smatraju kolijevkom startap kulture, svojim jakim tržištem omogućava globalnim digitalnim kompanijama laku integraciju usluga, razdvajajući i spajajući rješenja. Digitalni divovi, fintech kompanije i zaposleni stvaraju nova iskustva plaćanja, ne postavljajući tako samo globalne trendove, nego i opšte prihvaćene standarde.

Kompanije u Aziji motivisane su da njihovi uspješno finansirani startapovi postanu dio globalne super-aplikacije. Na području Indonezije startapi kapitalizuju najveću internet ekonomiju u regiji, koja se u posljednjih pet godina više nego udvostručilla te dostigla vrijednost od nevjerojatnih 40 milijardi dolara, prenosi Privredni.hr.

Kompanije koje svoje poslovanje temelje na digitalnim rješenjima, a imaju veliki broj korisnika, polako ulaze na tržište finansijskih usluga i aktivno sarađuju sa srodnim kompanija koje im mogu pomoći u daljem razvoju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *