Skupština razmatra porez na nezakonito stečenu imovinu od 70 odsto

Dodajte komentar

U skupštinsku proceduru ušao je prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine, posebnom oporezivanju po stopi od 70 odsto i njenom oduzimanju. Ovaj zakonski tekst koji je predložila poslanica DF-a Branka Bošnjak definisao je oduzimanje imovine.

Postupak utvrđivanja porijekla imovine i posebnog oporezivanja odnosi se na period od 1. januara 1990.

-Poreska osnovica utvrđuje se u vrijednosti nezakonito stečene imovine, koju čini zbir revalorizovane vrijednosti utvrđene nezakonito stečene imovine za svaku kalendarsku godinu koja je bila predmet kontrole. Vrijednost nezakonito stečene imovine se revalorizuje Indeksom potrošačkih cijena od posljednjeg dana kalendarske godine za koju je utvrđena nezakonito stečena imovina do donošenja rješenja o posebnom oporezivanju, navodi se u zakonskom prijedlogu.

-Postupak utvrđivanja porijekia imovine Poreska uprava pokreće nakon utvrđivanja uvećanja imovine većeg od 50.000 eura od 1990. na osnovu podataka kojima raspolaže i koje prikupi*od drugih organa i organizacija, pravnih i fizičkih lica, a koje odstupa od prihoda koje je poreski obveznik prijavio, navedeno je između ostalogu prijedlogu.

U dijelu koji tretira oduzimanje imovine se navodi da će, ukoliko poreski obveznik ne plati porez, Poreska uprava ustupiti predmet državnom tužilaštvu kako bi pred sudom preduzelo mjere privremenog oduzimanja ove imovine do izmirenja potraživanja uz odgovarajuću zateznu kamatu ili do donošenja pravosnažne sudske presude.

Državni tužilac je dužan da u roku od 15 dana od dana dostavljanja predmeta od Poreske uprave, pokrene postupak pred sudom. Sud po hitnom postupku i u roku koji ne može biti duži od 30 dana, odlučuje o imovini. Kada se pravosnažnom presudom suda utvrdi da je imovina stečena nezakonito, oduzima se.

Ako činjenice ukažu na postojanje osnova sumnje daje imovina koja je predmet utvrđivanja, stečena ili nastala izvršenjem krivičnog djela, kako se navodi, direktor Poreske uprave je dužan u roku od osam dana obavijestiti Vrhovno državno tužilaštvo radi daljeg postupanja.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *