Lista najbrže rastućih kompanija u Evropi

Financial Times četvrtu godinu za redom objavio je svoju listu 1000 najbrže rastućih kompanija u Evropi a kako navode konkurencija nikad nije bila jača.

Ove godine na čelu liste našla se OakNorth Banka iz Velike Britanije.

Minimalan rast koje su kompanije morale ostvariti za ulazak na listu porastao je sa prošlogodišnjih 37,7 na 38,4 procenta. Osim toga, kompanije širom svijeta suočavaju se sa brojnim poteškoćama, od tmurnih prognoza ekonomskog rasta do brojnih neizvjesnosti koje su u svijetu uzrokovali događaji poput Brexita ili koronavirusa.

Sve to pokazuje da samo najspretnije i najinovativnije od njih napreduju.

Financial Times navodi da ovogodišnja lista najbolje odražava rastuću važnost tehnologije koja još jednom dominira sa 189 kompanija koje dolaze iz ovog sektora. Ako se tome dodaju povezane, ali diskretne kategorije fintehnike i e-trgovine, taj se ukupan broj popeo na 259, prenosi BiznisInfo.ba.

Većina pobjednika dolazi iz Njemačke, a slijede ih Italija, Velika Britanija i Francuska, a ove četiri države čine i oko 70 posto ukupnog broja. London je zadržao svoje mjesto kao grad s najvećim brojem brzorastućih kompanija, slijede ga Pariz i Milano, dok Varšava i Vilnius po prvi put ulaze u prvih 10.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *