Koliko košta naša privatnost? Njemci bi je prodali za 8 USD, Amerikanci za upola manje

Dodajte komentar

Korisnici Fejsbuka u Njemačkoj su se izjasnili da bi svoje podatke dijelili sa javnošću u zamjenu za 8 dolara mjesečno, dok bi američki korisnici tražili upola manje novca, 3,5 dolara, navodi se u studiji američkog Instituta za tehnološku politiku o vrednovanju privatnih podataka.

Istraživanje su radili na državljanima šest zemalja, u SAD-u, Njemačkoj, Meksiku, Brazilu, Kolumbiji i Argentinini.

Najviše su se vrednovale informacije poput bankovnog računa i biometrijskih podataka, posebno onih o otiscima prstiju. Najmanje vrijedni su podaci o lokaciji, pokazalo je istraživanje.

Tehnološke platforme na kojima se dijele lične informacije procijenile su da će u prosjeku mjesečno da plaćaju potrošačima 8,44 dolara za dijeljenje informacija o svom bankovnom računu, 7,56 za dijeljenje informacija o otiscima prstiju, 6,05 dolara za čitanje ličnih tekstova i 5,8 dolara za podizanje gotovine.

S druge strane, ljudi su željeli da im se plati samo 1,82 dolara mesečno za dijeljenje podataka o lokaciji, dok za slanje tekstualnih poruka nisu uopšte tražili novac.

Ipak, zbog velike zabrinutosti usljed masovnog dijeljenja privatnih podataka, američki regulatori su odredili ogrome kazne Fejsbuku i Jutjubu zbog kršenja privatnosti.

„Kvantifikacija vrijednosti privatnosti je neophodna za sprovođenje bilo koje analize predloženih politika o privatnosti“, rekao je Skot Valsten, predsjednik američkog Instituta za tehnološku politiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *