Kinezi gase tri od sedam kompanija osnovanih prije godinu

Dodajte komentar

Kinezi sa državljanstvom SAD-a i Kanade, Bo Vu i Ping Du, koji su tokom proteklih više od godinu registrovali u Crnoj Gori sedam akcionarskih društava sa osnivačkim ulogom od po 25.000 eura, gase već tri kompanije, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Do zvaničnih razloga takvog poteza nije bilo moguće doći, a jedno od neformalnih obrazloženja je da su procijenili da preko tih firmi neće moći da realizuju ono što su planirali u Crnoj Gori.

Vu i Du su proteklih nešto više od godinu osnovali u Podgorici akcionarska društva: KOD Cloud, Echem, HiVoice, Compass Bartering Technologies, Delicate care, USA and Asia Real Estate i “Jade i Jewerly”. Gotovo sve su tada osnovane preko advokatske kancelarije Ane Đukanović, sestre predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, objavljeno je početkom prošle godine.

Montenegroberza je u petak objavila da su firme USA and Asia Real Estate i Compass Barter Technologies, nakon usaglašavanja podataka sa Centralnim registrom privrednih subjekata (CRPS), izbrisane iz Centralno klirinško depozitarnog društva (CKDD), gdje se nalazi katastar svih hartija od vrijednosti u Crnoj Gori.

Na skupštini akcionara održanoj tokom decembra donijeta je odluka i o dobrovoljnoj likvidaciji firme KOD Cloud i predstoji brisanje iz registra.

Preduzeće KOD Cloud, objavile su “Vijesti” krajem januara prošle godine, bilo je osnovano kao start up i trebalo je da pruža usluge „cloud storage“, odnosno korisnicima omogućava da čuvaju i skladište svoje elektronske podatke na udaljenoj lokaciji koja je dostupna preko internet pristupa. Prema planu, trebalo je da potpiše ugovor sa kompanijom KOD Cloud iz Kine da bi ta kompanija ovoj u Crnoj Gori prenijela prava za dalju prodaju softvera.

USA and Asia Real Estate je osnovano s ciljem pružanja mogućnosti investitorima za ulaganje u projekte koji su vezani za nekretnine. Planirali su gradnju nekretnina.

Kompanija Compass Bartering Technologies trebalo je preko svoje platforme da pruža usluge izvršenja robnih kompenzacija – trampe. Ova kompanija je planirala da osnuje kompaniju kćerku, zavisno preduzeće u Kini. Domaća firma je trebalo da ima sva intelektualna i materijalna prava nad platformom i administativno da se kod nje vodi prodaja.

Od tih planova investitora, za sada su ostala samo obećanja.

Prema informacijama “Vijesti”, jedan od dva vlasnika novoosnovanih kompanija u Crnoj Gori više puta je dolazio u sjedište Montenegroberze i tražio mogućnosti da se trguje novim instrumentom, tzv. depozitarnim sertifikatima.

Takav zahtjev formalno nije zaveden u berzi, ni Komisiji za tržište kapitala koja je, u krajnjem, jedina mogla to da omogući.

Globalni depozitarni račun (GDR i sertifikat) je opšti naziv za depozitarni sertifikat, kojim se podrazumijeva da sertifikat koji izdaje depozitarna banka, koja kupuje akcije stranih kompanija, stvara vrijednost obezbjeđenja na lokalnoj berzi koja je podržana tim akcijama.

GDR-ovi predstavljaju vlasništvo nad osnovnim brojem akcija strane kompanije i najčešće ih ulažu u kompanije sa tržišta u razvoju ili izlazećih tržišta od strane investitora na razvijenim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *