JPMorgan: Očekujete brzi oporavak tržišta? Teško…

Dodajte komentar

Globalna tržišta kapitala su možda pokazal znakove stabilizacije u ponedjeljak, ali stratezi JPMorgan Chase & Co. upozoravaju da će strah od koronavirusa duže uticati na sentiment investitora i nastaviti da vrši pritisak na dionice, odlažući snažan i brz oporavak.

“Očekujte trenutan skok dionica”, rekli su stratezi JPMorgan pod vodstvom Mislava Matejka.

“Međutim, vjerovatno dalje širenje virusa, kao i proširenje propadanja aktivnosti, sugeriše da će se tržišta boriti za održiv oporavak, što potencijalno vodi do smanjenja snažnog apetita za rizikom.”

U JPMorganu kažu da će stopa zaraze virusom prvo mora dostići vrhunac, što se očekuje da će se dogoditi u aprilu i maju, prije nego što dionice dođu do trajnog oporavka, čime će S&P 500 dostići novi istorijski maksimum. Negativni uticaj epidemije, iako ozbiljan, vjerovatno neće zadržati ekonomski rast u drugoj polovini ovoga

U JPMorgan Chase takođe su rekli da će kreatori monetarne politike povećati podršku tržištima u nedjeljama pred nama. Bank of Japan, Bank of England i Federalne rezerve već su odaslale izjave koje se mogu tako tumačiti, zaključuju analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *