Hoće li corona virus natjerati ECB da dodatno smanji kamatu na depozite

Dodajte komentar

Ako bude potrebno, Evropska centralna banka (ECB) namjerava odgovoriti na pogoršavajuću koronavirus krizu ciljanim koracima monetarne politike. Predsjednica centralne banke Christine Lagarde rekla je da je ECB spremna da presuzme odgovarajuće i ciljane akcije u skladu s potrebama i temeljnim rizicima.

Situacija oko epidemije virusa brzo se razvija. Stvara opasnosti za ekonomske izglede i funkcionisanje finansijskih tržišta. ECB pomno prati kretanja i njihove posljedice za ekonomiju, srednjoročnu inflaciju i transmisiju njene monetarne politike.

Koordinirano djelovanje glavnih centralnih banaka protiv ekonomskih posljedica epidemije virusa sada se sve više očekuje na berzama. U SAD-u su, najvažniji indeksi dionica na berzi u ponedjeljak zabilježili rast nakon ogromnih gubitaka cijena protekle sedmice.

Dow Jones popeo se 5,1 posto, na 26.703 boda. U Evropi je EuroStoxx50 prethodno postigao blagi rast od 0,3 posto, na 3.341 bod.

Iz perspektive organizacije industrijski razvijenih zemalja OECD, epidemija koronavirusa je najveća prijetnja globalnoj ekonomiji od finansijske krize 2008./09.

Ako se situacija ne popravi i bude pogođeno sve više zemalja, globalni rast ove godine bi se mogao prepoloviti na oko 1,5 posto.

Svjetska trgovinska organizacija WTO takođe očekuje znatan uticaj na globalnu ekonomiju. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka sedam glavnih zemalja (G7) danas će održati konferencijski poziv na kojem će se raspravljati o mjerama koje treba preduzeti kako bi se odgovorilo na epidemiju virusa i njegove ekonomske posljedice, izjavila je portparolka američkog Ministarstva finansija.

Na evropskom novčanom tržištu ulagači sada pretpostavljaju da će ECB dodatno smanjiti kamatnu stopu na depozite tokom marta za 0,10 postotnih bodova na minus 0,6 posto, prenosi Indikator.ba.

S negativnim kamatama, ECB pokušava da uvjeri banke da proslijede privredi noovac u obliku zajmova umjesto njegovog parkiranja. Za zajmodavce negativna kamatna stopa znači zateznu kamatu ako ostave višak novca u centralnoj banci.

Lagardeova referisanje na “ciljane” mjere ECB-a može takođe značiti da bi ECB mogla preduzeti druge korake koji bi još direktnije podržali ekonomiju. To bi moglo uključivati ​​prilagođenu podršku zajmova za kompanije koje su posebno pogođene virusnom epidemijom. ECB bi takođe mogla povećati kupovinu korporativnih obveznica ili pružiti bankama još veće olakšice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *