Željeznica za putnike kupila autobuske karte

Željeznički prevoz Crne Gore ŽPCG prije nekoliko dana potpisao je ugovor sa podgoričkim autobuskim prevoznikom BLT vrijedan oko 30.000 eura. Radi se o ugovoru autobuskog prevoza putnika u slučajevima zastoja željezničkog saobraćaja, piše Dan.

Prema podacima tog lista, ŽPCG je izabrala najpovoljnijeg ponuđača za prevoz putnika na osnovu tendera raspisanog 17. januara 2019. godine. Odluka o izboru najpovoljnije ponude donijeta je 12. februara prošle godine. Ukupna procijenjena vrijednost javne nabavke za vrijeme trajanja okvirnog sporazuma od dvije godine sa uračunatim PDV-om je 60.000 eura.

Prvi ugovor vrijedan 30.000 eura predstavnici kompanije BLT i ŽPCG zaključili su 28. februara prošle godine, na period od godinu dana. Novi ugovor, takođe shodno okvirnom sporazumu, na novih godinu dana zaključen je 21. februara ove godine.

“Prevoz putnika koji su kupili karte za vozove realizuje se autobusima u slučaju vanrednog događaja koji onemogućava saobraćanje željezničkog prevoza. Plaćenje je definisano, najduže 30 dana od ispostavljanja fakture”, piše u ugovoru.

Mediji su u avgustu 2018. godine objavili da je voz koji je saobraćao iz Bara za Podgoricu ostao u kvaru u Golubovcima, a nezadovoljni putnici blokirali su tada na kratko magistralu.

Iz ŽPCG su tada saopštili da su iz kompanije angažovali šest autobusa kako bi prihvatili putnike koji su ostali u Golubovcima nakon kvara.

“Angažovali smo šest autobusa koji se sukcesivno šalju po uputu autobuskog prevoznika”, kazali su iz ŽPCG i naglasili da razumiju nezadovoljstvo putnika, ali da se, kao i uvijek, trude da što prije riješe spornu situaciju.

Do zastoja željezničkog saobraćaja, naveli su, došlo je u avgustu 2018. godine zbog prekida kontaktne mreže.

To nije jedini slučaj te godine da su autobusi morali da voze putnike ŽPCG. Dan je u novembru 2018. godine objavio da je saobraćaj na pruzi Beograd-Bar, u mjestu Jablanica kod Zlatibora, prekinut iz bezbjednosnih razloga, nakon čega su putnici nastavili put autobusima do Bijelog Polja. Kako su prenijeli srpski mediji, do zastoja je tada došlo jer su šine na pojedinim mjestima bile zamašćene.

U vozu se tada nalazilo 110 putnika. Zastoj željezničkog saobraćaja dogodio se i na pruzi između Kolašina i Mojkovca u oktobru 2019. godine zbog obezbjeđivanja bezbjednosti terena. ŽPCG je od Kolašina do Mojkovca za putnike i tada organizovao prevoz autobusima.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.