Tomas Edison je savršeno opisao razliku između uspješnih i neuspješnih inovatora

Dodajte komentar

Tomas Edison često se opisuje kao najveći američki pronalazač. Gramofon. Filmovi. Mikrofoni. Električne mreže. Sijalice. Medicinski proizvodi.

Čak je stvorio i prvu industrijsku istraživačku laboratoriju, pretvarajući kreativnost u strog proces.

Rezultat? Edison je posjedovao više od 1.000 patenata u zapanjujućim raznim poljima, što ga čini uzorima za ljude koji se nadaju da će stvoriti svoje velike ideje, piše “Poslovni puls”.

Ali prema Edisonu, on nikada nije imao nijednu ideju. Niti jednu.

Edmund Moris, u svojoj knjizi Edison, citira ovu samoprocenu poznatog pronalazača:

Sve na zemlji zavisi od volje

“Nikad u životu nisam imao ideje. Nemam mašte. Nikad ne sanjam. Moji takozvani izumi već su postojali u okruženju – izvadio sam ih. Nisam stvorio ništa. Niko to ne čini”, govorio je.

Kako je tvrdio, ne postoji ideja kao da se rađa mozak, sve dolazi izvan.

“Genije” visi oko laboratorije danju i noću. Ako se nešto dogodi, on je tamo da to uhvati. Da nije njega, moglo bi se dogoditi upravo isto … samo to nikad ne bi bilo njegovo.

Jedan primjer?

Sijalice

Edison nije sanjao ideju o sijalicama sa užarenom niti; lučna svijetla već su postojala. Ali bili su previše svijetli – i koristili su previše snage za upotrebu u kućama.

Stoga je riješio problem, testirajući hiljade materijala kako bi pronašao djelotvorno, dugovječno vlakno.

Rješenje je “postojalo u okruženju”. Jednostavno je morao da zadrži fokus dok ga nije pronašao – otuda je i njegov poznati citat, “Genije je jedan odsto nadahnuća i 99 odsto znojenja”.

Još jedan primer?

Novi Teslin kamion

Električna vozila nisu nova. Kamioni definitivno nisu novi. Brzina, kapacitet vuče, zaštita prtljažnika, ugrađene električne utičnice … te stvari nisu novost.

Mask i kompanija upravo su riješili problem kako bi pronašli način da kombinuju postojeće elemente u različitom paketu.

Nije bilo velike ideje; jedina “ideja bila je unaprijediti i iskoristiti stvari koje su postojale u okruženju”.

Prestani da čekaš tu veliku ideju

Većina nas neće pogoditi lutriju velike ideje.

Pa čak i ako dođete do ove neuhvatljive velike ideje, da li biste mogli da osigurate njeno sprovođenje? Imate li vještine, iskustvo i finansiranje?

Možda da, možda ne.

Ali svi mi imamo stotine malih “ideja”. Probleme koji nas muče. Izazove koji nas motivišu. Potrebe koje ne možemo da ispunimo. Osjećaj da se ne možemo zadovoljiti. Te stvari već postoje. A rješenja za te stvari već postoje. Što znači da ne treba da tražite veliku ideju. Možete jednostavno da riješite problem, prenosi Blic biznis.

Naravno, ponekad možete doživjeti trenutni bljesak inspiracije. Većinu vremena “inovacija” je rezultat truda, primjene i upornosti. Vjerojatno nemate “prekidač kreativnosti” koji možete uključiti i isključiti po volji. Ali možete početi da radite na problemu. Kakav god taj problem mogao biti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *