OPEC u panici: Barel nafte mogao bi pasti na samo 30 dolara

Dodajte komentar

Na početku smo nedjelje u kojoj se sastaju ministri iz zemalja proizvođača OPEC-a i njihovi saveznici kako bi odlučili o budućnosti svog posljednjeg kruga smanjenja proizvodnje.

Nakon što nije uspjela da uvjeri Rusiju da održi sastanak prije, Saudijska Arabija će se sada nadati da će uvjeriti svog najvećeg saveznika izvan OPEC-a u potrebu dubljih rezova uslijed pada potražnje izazvanog virusom Covid-19. Uspjeh nije unaprijed izvjestan, a neuspjeh će biti skup.

Pandemija koronavirusa već je obilježila tržište nafte. WTI nafta u zapadnom Teksasu SAD-a sada je čvrsto ispod 50 dolara za barel, a u petak ga je kratko slijedio globalni referentni indeks Brent. To je neugodno područje za proizvođače, a bez jasnih naznaka dubljih smanjenja proizvodnje s ovotjednih sastanaka, cijene će još više pasti.

Procjene tri glavne analitičke agencije još uvijek pokazuju rast potražnje za naftom u 2020. godini koji se kreće blizu milion barela dnevno, ali to sada izgleda vrlo optimistično. Suprotno tome, iskusni konsultanti za energetiku FGE smanjili su svoju prognozu rasta u ovoj godini na „gotovo nulu“.

Oni svoj pesimizam temelje na osipanju učinaka virusa izvan Kine, gdje je količina prometa u pogođenim gradovima već opala, pokazuju podaci TomTom prometa. Izmjereno s obzirom na to koliko duža putovanja traju nego što bi to radili na praznim cestama, podaci uživo pokazuju da je količina prometa u Pekingu i dalje znatno ispod normalnog nivoa, čak i ako se grad navodno vraća na posao.

Ali to više nije samo kineski problem. Ekonomski uticaj širenja virusa u druge dijelove svijeta je jasan. U posljednjih deset nedjelja prosječna potražnja za mlaznim gorivom u SAD-u pala je za 18%. Avio kompanije smanjuju raspored letova, a putnički broj se smanjio. Moj poznanik vratio se iz Australije prošlog vikenda u avionu za koji smatra da je bio pun otprilike jedne trećine. Budući da drugi ljudi razmišljaju o putovanju na letove ako ne postoji garancija da oni koji nisu oko njih nisu zaraženi, raspored letova gotovo sigurno će se smanjiti, s očitim posljedicama na potražnju goriva.

Konsultanti JBC Energyja ove su godine smanjili rast potražnje za gorivom na samo 50 000 barela dnevno, nešto više od trećine onoga što su vidjeli prije mjesec dana.

A brojke TomToma pokazuju uticaj virusa na promet u Milanu nakon njegovog otkrića na sjeveru Italije. Jutarnje gužve smanjene su za četvrtinu, jer sve manje automobila začepljuje ceste.

Sličan se obrazac pojavljuje u naciji OPEC-a, u Kuvajtu, gdje se virus proširio iz susjednog Irana.

Sva nada da će se potražnja ove godine povećati na dovoljno robustan način da nadoknadi pad prvog polugodišta izgrađena je na klimavim temeljima. Otkazani letovi nestaju, pa se ne može govoriti o “odlaganjima”. Drumska putovanja koja nisu odrađena ove nedjelje neće se odraditi ni u budućnosti. Saobraćaj se može vratiti u normalu nakon što se virus stavi pod kontrolu, ali neće doći do porasta štete od onog zbog napuštene potražnje.

To je situacija s kojom će se suočiti ministri za naftu 23 zemlje u OPEC + kasnije ovog tjedna. Potreban im je vjerodostojan plan koji će aktualne količine nafte povući s tržišta, čak i ako Rusija odustane od daljih smanjenja.

– Ne sumnjam da će sporazum biti postignut u Beču – ili putem virtualnog sastanka ako se skup otkaže. (Još nema naznaka da će tako biti, iako OPEC i dalje nadgleda situaciju u Beču). Trošak neuspjeha je prevelik. To bi “ostavilo tržište ranjivim na kratkotrajni zamah ispod 30 dolara za barel”, izjavili su u izvješću analitičari Emily Ashford i Paul Horsnell iz kompanije Standard Chartered.

Trgovce naftom i dalje će biti teško uvjeriti da proizvođači rade dovoljno ili da reaguju dovoljno brzo.

Izvoz nafte Saudijske Arabije u Kinu trebao bi pasti za trećinu u aprilu, jer se potražnja smanjuje. Kraljevstvo pritiska proizvođače OPEC + na pristanak na smanjenje kolektivne proizvodnje od 1 milion barela dnevno – iako čak ni to možda više neće biti dovoljno.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *