NLB: Još nismo odlučili da li ćemo zadržati brend Komercijalne banke

Blaž Brodnjak, predsednik izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke u Sloveniji izjavio je da ova banka koja je pre nekoliko dana kupila Komercijalnu banku još nije odlučila da li će zadržati brend Komercijalne banke“Komercijalna banka je u Srbiji vrijedan, jak brend, oko toga treba da budemo pametni. Još nismo odlučili”, odgovorio je Brodnjak na pitanje Nova.rs da li će zadržati brend, odnosno naziv Komercijalne banke.

Podsećamo, Srbija je prošle nedelje svojih 83,23% običnih akcija Komercijalne banke prodala Novoj ljubljanskoj banci (NLB) za 387,02 miliona eura.

To znači da je država svoj udio u toj finansijskoj instituciji prodala za cijenu koja približno odgovara ukupnoj vrijednosti banke na Beogradskoj berzi, ali i po cijeni koja je 40% niža od one koji je plaćala kada je akcije otkupljivala od Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne finansijske korporacije, prenosi portal NovaEkonomija.

Država Srbija je u procesu pripreme za kompletnu privatizaciju otkupila veliki dio akcija od tih investitora potrošivši 265 miliona eura za oko 35% akcija.

Prema toj cijeni, Srbija je banku vrijednovala 650 miliona eura, 38 evra po akciji, ili 40% više nego što iznosi trenutna dogovorena cena.

Dogovoreno je i da će država prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije, a ugovorom je predviđeno i da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, čime bi Srbiji sledovalo oko 31 miliona eura.

Takođe, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Srbija dobiti još približno 26 miliona eura, navodi se u saopštenju.

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *