Na većini azijskih berzi cijene dionica porasle

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, nakon oštrog pada prošle nedjelje, jer se ulagači nadaju podsticajnim monetarnim mjerama centralnih banaka kako bi se ublažile ekonomske štete zbog širenja korona virusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto, nakon što je prošle nedjelje potonuo oko 10 posto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,8 i 3,1 posto. U Singapuru i Australiji pale su, pak, oko 0,7 posto.

Zbog širenja koronavirusa izvan Kine, prošle nedjelje su cijene dionica na najvećim svjetskim berzama oštro pale, pa je MSCI indeks svjetskih berzi potonuo više od 10 posto, što je njegov najveći nedjeljni gubitak od finansijske krize 2008. godine.

Pritom je s berzi izbrisano više od 5.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti, što predstavlja otprilike vrijednost godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Japana.

Evropske berze nadoknađuju prošlonedjeljne gubitke

Na evropskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošle nedjelje.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 2 posto, nakon što je prošle nedjelje potonuo oko 10 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks skočio 2,35 posto, na 6.734 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,30 posto, na 12.042 boda, a pariški CAC 1,40 posto, na 5.385 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *