Musk: Kineska ekonomija biće dvostruko veća od američke

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Ilon Mask predviđa da će kineska ekonomija na kraju nadmašiti Sjedinjene Američke Države barem dvostruko.

“Ono što će se činiti prilično čudnim jeste da će kineska ekonomija vjerovatno biti barem dvostruko veća od privrede Sjedinjenih Država, možda i tri puta veća”, rekao je ovaj američki milijarder tokom razgovora s general-potpukovnikom Džonom Tompsonom na Simpozijumu vazdušnih snaga u Orlandu na Floridi.

On je rekao da je ekonomija temelj rata, te da, ako imate upola manje resursa od druge strane, onda morate biti jako inovativni ili ćete izgubiti.

SAD je trenutno najveća svjetska ekonomija sa 21,44 biliona dolara nominalnog BDP-a što je četvrtina svjetske privrede. Kina je, međutim, brzorastuća ekonomija s BDP-om od 14,14 biliona dolara, prema podacima Nasdaqa.

Budući da Kina ima oko 4 puta više stanovnika od Sjedinjenih Država, Mask je rekao da će to smanjiti zapreku Kini da ekonomski nadmaši SAD. Prema američkom popisu stanovništva, u Sjedinjenim Državama živi oko 330 miliona ljudi, dok u Kini živi više od 1,3 milijarde.

Opasnost od zaostajanja

“Ako bi BDP po glavi stanovnika bio upola manji od Sjedinjenih Država, njihova ekonomija postala bi dvostruko veća od naše”, rekao je Mask.

Tokom razgovora s Tompsonom, Mask je više puta naglašavao važnost inovacija u Sjedinjenim Državama kako bi država zadržala konkurentsku prednost.

Kad je riječ o svemiru, Mask je rekao da je Amerika u opasnosti da zaostane.

Kako bi podstakao inovacije, Mask je pozvao na veću industrijsku konkurenciju i posebno se pozvao na Pentagonov najskuplji sistem oružja. Naime, rakao je da bi avion F-35 kompanije Lockheed Martin trebalo da ima konkurenciju, a da bi ta konkurencija trebala biti bespilotna letjelica.

Dodao je da vrijeme vojnih aviona prolazi i da budućnost ratova pripada dronovima, odnosno bespilotnim letjelicama.

Izvor: BiznisInfo.

Check Also

Ristić: Kupovina aviona bolja od iznajmljivanja

Kupovina aviona je rješenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije, ocijenio je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *