Dolar pod pritiskom, očekuje se smanjenje kamata Feda

Dodajte komentar

Dolar je u ponedjeljak oslabio na međunarodnim tržištima prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama jer rastu očekivanja da će američka centralna banka Fed smanjiti kamatne stope kako bi ublažila posljedice po ekonomiju proizišle iz epidemije koronavirusa, dok je euro u takvim okolnostima ojačao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, bio je jutros na gubitku od gotovo 0,3 posto u odnosu na zatvaranje u petak, skliznuvši na 97,84 boda.

Cijena eura pritom je nakratko porasla na 1,1093 dolara, što znači da je porasla za 0,6 posto u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak. To je njegova najviša cijena u proteklih mjesec dana.

Predsjednik Feda Jerome Powell u petak je izjavio da će centralna banka preduzeti odgovarajuće poteze kako bi pružila podršku privredi. Investitori su takve poruke protumačili kao signal da će Fed smanjiti ključne kamatne stope te kao ohrabrenje ostalim centralnim bankama širom svijeta da slijede njegov primjer.

Guverner japanske centralne banke Bank of Japan (BOJ) Haruhiko Kuroda već je signalizirao određene poteze, uputivši poruku da će banka poeduzeti nužne mjere s ciljem stabilizacije finansijskih tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *