Dok berze bilježe najveći pad od 2008, ovim kompanijama strah od virusa donosi zaradu

Dodajte komentar

Zbog straha od uticaja korona virusa na globalnu ekonomiju, berze širom svijeta zabilježile su ove nedelje najveće minuse od finansijske krize 2008. godine, a vodeće kompanije počele su da objavljuju revizije poslovnih očekivanja za ovu godinu. Za investitore je to bila vrlo skupa nedelja, a guverner američke centralne banke signalizirao je da je spreman da snizi kamatne stope kako bi ublažio mogući negativni uticaj efekata globalnog privrednog usporavanja i potencijalne zdravstvene krize na američku ekonomiju.

Imovina 500 najbogatijih ljudi na svijetu, izračunao je Blumberg, izgubila je na vrijednosti oko 444 milijarde dolara, a trojac u vrhu, Amazonov osnivač Džef Bezos, Majkrosoftov Bil Gejts i predsednik Louisa Vitona, Bernar Arno, 30 milijardi dolara, prenosi “Novac.hr”.

Veći uticaj od Bregzita

Glavni akcionarski indeksi pali su snažno, Dou Džouns više od 12 odsto, u svijetu je isparilo oko šest biliona dolara vrijednosti akcija. U Evropi je pad bio takođe oko 12 odsto, više nego nakon referenduma o Bregzitu 2016. godine, a još snažnije su pogođene bile dionice iz putničkog sektora, od avioindustrije do aerodroma i onih kompanija koje upravljaju kruzerima, kao i hotela i luksuznih roba.

Ipak, nisu baš sve dionice bile u padu cele nedelje, neke su zabilježile i skokove.

MarketsInsider tako ističe da su u pitanju bile akcije kompanija koje, recimo, obećavaju da će proizvesti lijek za korona virus ili zaštitnu antivirusnu opremu, kao i one koje nam omogućavaju zabavu u vrijeme izolacije zbog straha od zaraze, pa je dio investitora zaključio da bi ih bilo vrijedno imati u portfelju.

Na listi takvih akcija našao se i poznati striming servis Netfliks, čija je vrednost akcije u sredu skočila 5,3 odsto, na 379 dolara; potom je, međutim, i ta akcija slijedila opši trend, pad, te je u petak zaključena na vrijednosti od 369 dolara. Na listi dobitnika bio je i jedan od vodećih proizvođača zaštitnih maski 3M, a njegova je akcija rasla u srijedu i četvrtak, no potom je i ona skliznula u suprotnom smjeru.

Rad od kuće

Među onima u žiži našao se i Zoom Video Communication, kompanija u sektoru videokomunikacija; kako su mnogi ove nedjelje radili od kuće, ulagači su se kladili na tu kompaniju, čija je akcija u četvrtak skočila 5,9 odsto. Pozitivni sentiment se, međutim, nije zadržao. Američka biotehnološka kompanija Moderna, koja je isporučila prvu eksperimentalnu vakcinu za testiranje na ljudima protiv korona virusa, u utorak je skočila čak 27,8 odsto, ali potom je i ta akcija bila u padu.

Kriza izazvana korona virusom poremetila je globalnu industriju i direktn, jer su moderni dobavljački lanci rašireni u Kini; tamo je zbog karantina tokom februara, govore neke procjene, sredinom februara na poslu bilo tek 35 odsto radnika, objavio je Financial Times, a proizvođački indeks je pao.

Najveće svjetske kompanije počele su, pak, sa širenjem virusa po svim kontinentima, objavljivati upozorenja investitorima o mogućem finansijskom efektu. Većina njih, kako bilježi Blumberg, još nije u stanju da procijeni uticaj širenja korona virusa na njihov biznis ove godine, a među prvim multinacionalnim kompanijama koje su se oglasile s upozorenjem bio je Najk.

Među najizloženijim sektorima su automobilski i putnički, a procjenjuje se da bi u ovoj godini virus mogao da smanji prodaju luksuznih dobara za 40 milijardi evru. Ipak, neke kompanije istrajavaju u predviđanju da će im prodaja ići sasvim dobro. Recimo, njemački automobilski div Folksvagen objavio je da očekuje isporuke kao i u 2019. godini, a iz Applea sada poručuju da se uslovi u Kini postupno vraćaju u normalu. Glavni izvršni direktor Apple Tim Kuk u četvrtak je izjavio da mu se čini da Kina drži korona virus pod kontrolom te oni postupno tamo otvaraju fabrike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *